Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabilježen rast od 1.3%

PORASLA POTROŠNJA - SDP: 'Iz temelja smo promijenili ekonomiju'; HDZ: 'Raste samo nezaposlenost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promet u trgovini na malo u rujnu iznosio je 1.3 posto više u odnosu na rujan prošle,2014. godine, izvijestio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na mjesec ranije potrošnja je slabija za 0.3 posto. Trgovina na malo raste 14. mjesec zaredom.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo u rujnu 2015. u odnosu na rujan 2014. realno je veći za 1,3%. Podaci pokazuju da je u odnosu na kolovoz 2015. promet od trgovine na malo u rujnu 2015. realno veći za 0,3%.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donijeli odluku IDS daje povjerenje Milanoviću za sastavljanje nove vlade Slika nije dostupna Za sastavljanje Vlade Čačić najavio potporu koaliciji Hrvatska raste: 'Novi izbori su najlošija opcija'

O trgovini na malo, u SDP-u je govorio ministar financija Boris Lalovac i iznio niz podataka o proračunu. Kaže da je prihod od PDV-a veći za dvije i pol milijarde kuna, a prihod od trošarina za jednu milijardu. Prema dosadašnjim podacima, iznio je i procjene rasta BDP-a za treći kvartal i cijelu 2015. godinu.

  Nas bi s takvim rastom prestigle i Rumunjska i Bugarska i došli bi na dno ljestvice rasta EU,a ova vlada nas je već stavila na dno ljestvica konkurentnosti i razvoja, znači čak bi i u ovom rastu bili na dnu, a to je ono što za Hrvatsku ne želimo. Ivana Maletić Lalovcu je odgovorila HDZ-ova Ivana Maletić. Kaže kako vlada svojim izjavama pokazuje da ne razumije što se događa u Hrvatskoj. Jedino raste, kaže Maletić, nezaposlenost, broj blokiranih i broj mladih koji odlaze.

Lalovac: Brojke pokazuju da smo iz temelja pozitivno preokrenuli ekonomiju

Brojke pokazuju da je Vlada predvođena premijerom Zoranom Milanovićem iz temelja u pozitivnom smjeru promijenila hrvatsku ekonomiju, ustvrdio je u utorak ministar financija i SDP-ov kandidat u 6. izbornoj jedinici Boris Lalovac te poručio da bi nastavak takve ekonomske politike u idućoj godini omogućio gospodarski rast od 2 posto i fiskalni deficit manji od 5 posto BDP-a.

"Za Vlade Zorana Milanovića dogodio se potpuni preokret u ekonomiji i javnim financijama i to je garancija da Hrvatska raste. SDP-ova vlada ima jasan program i strategiju i sljedeće godine nastavit će s gospodarskim rastom i fiskalnom konsolidacijom, a Hrvatska će napredovati i što se tiče EDP procedure (procedure prekomjernog deficita) i što se tiče međunarodnih investitora", poručio je Lalovac na konferenciji za novinare.

Ukida se roaming od 2017.: Stručnjaci upozoravaju da bi mogle rasti cijene telefoniranja u Hrvatskoj

Povod su bili posljednji podaci Državnoga zavoda za statistiku o rastu prometa u trgovini na malo u rujnu, koji je realno porastao za 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, i rast je 14. mjesec zaredom.

Lalovac tome dodaje i podatke o rastu industrijske proizvodnje osmi mjesec zaredom (u rujnu 5,4 posto), kao i rast od 10 posto u turističkom sektoru u odnosu na isto razdoblje lani, te ocjenjuje kako će sve te brojke u idućoj godini utjecati "na brzi povratak investicijskog rejtinga države, a gospodarski rast bit će iznad 2 posto, dok će fiskalni deficit biti manji od 5 posto".

Sve te brojke, naglašava Lalovac, potvrđuju snažne ekonomske trendove u pozitivnom smjeru, da ekonomija snažno raste, a da nije riječ o jednomjesečnim hirovima ili statističkim pogreškama.

U trećem kvartalu ove godine, drži Lalovac, gospodarski rast će biti minimalno 2 posto, a godišnje 1,5 posto, jer se ekonomija snažno pokrenula i vidljivi su, kaže, rezultati svih planova koje je Vlada provodila protekle 3,5 godine.

"To je jedini ispravni put za Hrvatsku, Hrvatsku koja raste, a kojoj su brojni analitičari govorili da neće rasti više od 0,2 do 0,5 posto. A pokazuje se, vrlo snažano, da će rasti 1,5 posto", poručio je.

Hrvatska raste pokazuje i brojke proračuna

To pokazuju i brojke u proračunu, naglašava Lalovac, ističući da je s 31. listopadom prihod PDV-a veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 2,5 milijarde kuna, što je rast od 11 posto. "Tako da će i ovaj dio od PDV-a snažno pogurati stope gospodarskog rasta", rekao je.

Veći su i prihodi od trošarina za milijardu kuna u odnosu na prošlu godinu, a pozitivni pomaci vidljivi su i u profitabilnosti kompanija jer je oko 500 tisuća kuna veća dobit trgovačkih društava na kraju listopada u odnosu na isto razdoblje lani, a veće je povlačenje i iz EU fondova, pohvalio se Lalovac.

U POTRAZI ZA ODGOVOROM KOJI ZANIMA 170.000 GRAĐANA S pravom se osjećaju prevareno - oni nisu ti koji štede s razdjelnicima

"Deficit država na današnji dan, po 'cash metodologiji' iznosi oko 7,5 milijardi kuna i to pokazuju snažnu fiskalnu konsolidaciju i da smo sada, kada se iz deficita odbiju kamate, u primarnom suficitu između 1,5 do 1,9 milijardi kuna. A primarni suficit proračuna traje tri, četiri mjeseca zaredom", dodao je,

Svi ti pokazatelji, ponavlja Lalovac, pokazuju da je ova Vlada, na završetku ovog mandata, iz temelja promijenila ekonomiju, a naslijedila je 25 milijardi kuna deficita po ESA metodologiji i 11 posto pada BDP-a.

"A u četiri godine mandata vrlo teške ekonomske recesije, budućoj vladi ostavljamo stope gospodarskog rasta, primarni suficit, konsolidirane javne financije i to je jedini ispravni put", poručuje Lalovac.

Pritom upućuje kritiku i analitičarima koji su, kaže, govorili da radimo eksperimente. "A mi smo bili strpljivi i vjerovali u ono što radimo i to danas potvrđuju brojke", naglasio je.

Nije htio komentirati riječi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je neambiciozan svatko tko govori o gospodarskom rastu od 1 do 2 posto naglasivši da Vlada ima zacrtani cilj.

"Brojke pokazuju da smo bili u pravu u svemu što smo premijer Milanović i ja radili po pitanju švicarskog franka, rasterećenja dohotka i konsolidacije javnih financija. Ekonomija to slijedi, a razna nagađanja ne bih komentirao", rekao je.

SDP i HDZ imaju dijametralno suprotne ekonomske politike

Osvrnuo se na najavu HDZ-a da će Hrvatska gospodarski rasti u pet godina za 5 posto te kazao kako bi svatko volio da se to dogodi, ali da je SDP realan i ne želi davati lažna obećanja.

HRVATSKA REALNOST Kupujemo samo najpotrebnije, za drugo nemamo novaca

"HDZ i SDP imaju dijametralno suprotne ekonomske politike - naša pokazuje da je uspješna, realna, da rastemo. Gradimo ekonomsku politiku koja nije špekulativna, nije na tržištu nekretnina, nije na nekakvim balonima. Gradimo snažnu organsku ekonomiju koja će rasti dva do tri posto, a to znači puno više od pet posto koji se temelje na javnom dugu, na deficitu platne bilance, špekulativnim kreditima", rekao je Lalovac.

Upozorio je kako se upravo HDZ-ova ekonomska politika temeljila na špekualtivnim nekretninskim balonima, uvoznim lobijima i javnom dugu financiranom kroz javna poduzeća. Ova Vlada neće voditi takvu ekonomsku politiku, već temeljenu na izvozu i industriji, poručio je.

Bankari pošaljite nove rate za kredite u švicarcima, ne manipulirajte zbog izbora

Govoreći o problemu kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, Lalovac je bankarima poručio da pošalju nove izračune, temeljem zakona usvojenog u Saboru.

Kako je rekao, u javnosti se ne čuje da građani dobivaju obavijesti o konverziji kredita, a poslovne banke su u svojim poslovnim knjigama već objavile rezervacije, jedna banka od 1,7 milijardi kuna, a druga od milijardu kuna.

"To znači da (banke) manipuliraju s javnošću jer su morale objaviti devetomjesečna izvješća i najavile određene rezervacije, a građani još nisu dobili svoje listiće. Vjerojatno čekaju dan izbora i spekuliraju kako bi to moglo utjecati na same izbore. Moja im je poruka da primjenjuju hrvatske zakone. Vrlo im je malo vremena ostalo da to daju", rekao je.

Najavio je i da će, ako osvoje još jedan mandat, omogućiti svim građanima da, ako ne mogu otplaćivati stambeni kredit, vrate stan banci i tada prestaju biti dužnici, odnosno tzv. walk away opciju.

"To je opcija koju su bankari nudili kada smo govorili o kreditima u francima, a mi ćemo ju sada ponuditi svim građanima. Smatramo da je to pravedno jer ih se ne može držati vječno u dužničkom ropstvu", kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene