Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftinije ili skuplje?

UKIDANJE ROAMINGA Građani sretni, ali stručnjaci upozoravaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poziv u Hrvatskoj ili bilo kojoj zemlji EU od 2017. stajat će jednako.

Mnoge građane, posebno one koji često borave u inozemstvu, razveselila je vijest o skorom jeftinijem telefoniranju u inozemstvu. Međutim, stručnjaci upozoravaju - zbog ukidanja roaminga mogle bi rasti cijene telefoniranja u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija fiskalizacija računa Netko ipak ima! Evo koliko su Hrvati potrošili u prosincu Ilustracija Platila ga životom Greška vodovoda dovela do tragedije: Žena dobila astronomski račun za vodu, od šoka završila u bolnici i umrla

Poziv u Hrvatskoj ili bilo kojoj zemlji Europske unije od 2017. stajat će jednako. Najava ukidanja roaminga najviše je razveselila one koji često putuju.

EP izglasao paket zakona o ukidanju roaminga

Snižavanje stiže u dvije faze. U prvoj, telefonirat će se četiri puta jeftinije i to od kraja travnja 2016. Poziv će biti približno 40 lipa skuplji od domaćih. Konačno ukidanje predviđeno je od 15. lipnja 2017., kada će cijene mobilnih usluga svugdje u EU biti jednake. No - tada se ipak mogu očekivati limiti.

'Plaćat će se isti iznosi kao i u domaćoj potrošnji, ali ti će iznosi biti ograničeni kriterijima poštene uporabe koje se tek trebaju donijeti', kaže Domagoj Maričić, rukovoditelj odjela pravnih poslova HAKOM.

Stranci u Hrvatskoj potroše 280 milijuna minuta roaminga na godinu, a Hrvati u inozemstvu razgovaraju 4 puta manje. Upravo zato stručnjaci upozoravaju kako nova računica ne odgovara turističkim zemljama.

Nove cijene roaminga u Europskoj uniji

'Operateri moraju izgraditi svoju mrežu i prilagoditi kapacitete za vršni turistički period i pitanje je hoće li imati interesa kad više ne budu mogli zarađivati na strancima i pokrivati tako dobro i kvalitetno mala turistička mjesta. Također, ako gube na roamingu morat će od nekoga zaraditi. A nemaju od koga nego od nas', priča Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije.

Na cijene i dostupnost na kraju će utjecati dogovor o veleprodajnim cijenama, koje parlament tek treba izglasati iduće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene