Opasnost od obolijevanja bit će pojačana sljedeća dva mjeseca.


Liječnici primjećuju porast broja oboljelih od atipične upale pluća ili laički zvano virusne upale pluća. Takve lagane epidemije bilježe se svakih 5 godina. Opasnost od obolijevanja bit će pojačana sljedeća dva mjeseca, a simptomi su slični običnoj prehladi.

Vezani članci Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Gripa ove sezone odnijela 85 života, među žrtvama i 20-godišnja djevojka Gotovo 100 djece preminulo od ebole (Foto: AFP) Epidemija ebole širi se velikom brzinom: Smrtnost raste, broj zaraženih sve veći

Savjesni pacijenti svjesni su da možda imaju virusnu upalu pluća.

'Malo sam imao neki jako blagi suhi kašalj pa sam primjetio da imam malo povišenu temperaturu, ali malo do 38 maksimalno', rekao nam je Krešimir Jerin.

'Atipična pneumonija je jedna upala pluća koja se u narodu voli zvati i virusna upala pluća iako to nije virusna budući da je uzrokuje jedan bakterija najčešće micoplasma pneumoniae', objasnio nam je prof. Ilija Kuzman, pročelnik zavoda za respiratorne bolesti.

Pojavile se u Zagrebu: Većina liječnika već godinama nije vidjela bolesnika s tom bolešću

A simptomi su, rekao nam je, prehlada, kašalj, otežano disanje na nos, promuklost. Ako temperatura potraje duže od 5 dana, treba prestati prehodavati upalu pluća.

'Da, kako da ne, postoje hodajuće pneumonije dapače', kaže Kuzman,

'Pa ako je liječimo onda se temperatura i kašalj brže smiruju, traje 4 do 5 dana, ako se ne liječi može potrajati i do dva tjedna', dodao je.

Bilo bi dobro izbjegavati mase ljudi, upozorenje je koje je ovih dana zaista besmisleno. Ali oni s izraženim simptomima mole se da pri izlasku u javnost, nose masku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook