Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski mediji pišu

'Političari ne znaju objasniti što odluka BIS-a znači'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbijanje baselske Banke za međunarodna poravnanja u sporu oko štediša Ljubljanske banke po slovenskim medijima otvara brojna nagađanja.

Odbijanje BIS-a da prihvati ulogu posrednika po ocjenama slovenskih medija otvara brojna nagađanja s obzirom da ga službeno za sada ne komentiraju ni u Ljubljani niti u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Ljubljanskoj banci 'Ono što okrećeš, to mi i vrati' Slika nije dostupna Ljubljanska banka Jandroković: Proučit ćemo odgovor baselske banke

'Političari ne znaju objasniti što odluka BIS-a zapravo znači, a sve je više špekulacija', navodi ljubljansko 'Delo'.  Dok u Hrvatskoj neki ističu da je time propao dogovor premijerke Kosor s njenim slovenskim kolegom o posredovanju BIS-a u sporu oko hrvatskih štediša Ljubljanske, slovensko ministarstvo vanjskih poslova stvar ne komentira, a premijer Pahor navodi da nije riječ o odbijanju.

>> Josipović: Odbijenica iz Basela komplicira stvari

>> Slovenija nema informacija o odbijenici iz Basela 

Slovenski predstavnik za sukcesiju Rudi Gabrovec kaže da o odbijanju BIS-a da se prihvati uloge posrednika ništa ne zna, ali da se ni ne radi o sporu oko deviznih štediša Ljubljanske banke nego o razgovorima o kompleksnom problemu jamstava nekadašnje SFRJ koji treba riješiti dogovorom svih slijednica, a ne samo Slovenije i Hrvatske, prenose slovenski mediji.

Bez obzira nazabune" i različite interpretacije tajnog pisma što ga je iz Basela dobio hrvatski ministar financija Ivan Šuker, 'činjenica je da zbog odbijenice iz Basela dolazi i do ozbiljnih komplikacija' u drugom pitanju koje su riješili premijer Pahor i hrvatska premijerka, a to je pitanje arbitraže o granici, tvrdi vodeći slovenski list.

'Nitko od političara ne želi objasniti zašto'

Ako su s odgovorom BIS-a u vezi posredovanja oko devizne štednje komplikacije tek počele, već neko vrijeme traju komplikacije vezane na razmjenu diplomatskih nota kojima bi Zagreb i Ljubljana potvrditi da je njihov arbitražni sporazum postao dio međunarodnog prava, a ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji nitko od političara ne želi objasniti zašto, navodi 'Delo'.

Vijestima da dogovor o ulozi BIS-a oko rješavanja pitanja štediša dolazi u pitanje slovenski mediji inače ne posvećuju toliko pažnje koliko je uobičajeno u sličnim prilikama problematiziranja bilateralnih odnosa budući da je ovog tjedna glavna tema problematika djelovanja Pahorove koalicije pred usvajanje državnog proračuna za iduću godinu. To mediji nazivaju kritičnim testom za nastavak rada Pahorove koalicije u drugoj polovici njena mandata, s obzirom na jaka protivljenja vladinim reformama, špekulacije da bi u koaliciji moglo doći do promjena, ali i sve niže popularnosti vlade u javnosti koje otkrivaju istraživanja javnog mnijenja. (HIna)

Hoće li hrvatske štediše dobiti novac od Ljubljanske banke?

  • Ne, nikada neće dobiti svoj novac
  • Hoće, ali ne još uskoro
  • Vrlo brzo će dobiti svoj novac

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene