Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Banka za međunarodna poravnanja odbila je zahtjev Hrvatske za posredovanje u sporu sa Slovenijom u vezi Ljubljanske banke.


Odbijenica za posredovanje u vezi sa starom deviznom štednjom Ljubljanske banke stigla je iz Basela, piše Večernji list. Iz odluke se, koja je dostavljena početkom studenog, vidi da je Jadranka Kosor bez pokrića mjesecima uvjeravala javnost da se uz pomoć Basela nalazimo pred rješenjem problema stare devizne štednje.

Vezani članci Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje Gradonačelnik Petrinje vraća državi trideset milijuna kuna pomoći: "Neka nam izravno pošalje pomoć i to na temelju stručne procjene" Slika nije dostupna 'Ono što okrećeš, to mi i vrati'

>> Ljubljanska banka: problem se ne može riješti u 3 mjeseca

Jaime Caruiana, generalni direktor, i Peter Dittus, generalni sekretar BIS-a, odbili su ponudu Vlade za arbitražom. Zaključili su da u tom sporu ne mogu ponuditi ništa novo. Čelni ljudi Banke su istakli kako je žele preuzimati nikakvu ulogu u novom krugu pregovora zbog vremena koje je prošlo od prekida pregovora. Naznačili su da je održavanje monetarne i financijske stabilnosti prvi prioritet BIS-a.

Hrvatskoj je strani ponuđena mogućnost da guverneri država sljednica bivše Jugoslavije neformalno razgovaraju u prostorima BIS-a i toj temi. Vodeći baselski bankari u odbijenici su sarkastično napisali hrvatskoj Vladi kako je moguće da tijekom tih razgovora dođe do dogovora koji je riješiti problem stare devizne štednje.