Vožnja pod utjecajem alkohola, ilustracija
Vožnja pod utjecajem alkohola, ilustracija Foto: Getty Images

Nastavlja se pojačana aktivnost sprječavanja i sankcioniranja najtežih prekršaja u prometu. Proteklog vikenda policija je ulovila alkoholizirane vozače, nedopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela u vožnji i prekršaje motociklista.


Policajci svih policijskih uprava proteklog su vikenda od 14. do 16. svibnja utvrdili ukupno 3823 prekršaja. Od toga je bilo 277 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća koncentracija alkohola u količini od 2,96 g/kg izmjerena kod vozača na području PU primorsko-goranske.

Bila su sveukupno 1542 prekršaja prekoračene brzine, a rekordna je 240 km/h. Bila su čak 428 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 272 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zagrebačka županija rekordna je po pitanju prekršaja. Vožnji pod utjecajem alkohola bilo je 46, prekršaja prekomjerne brzine 217. Nekorištenja sigurnosnog pojasa bilo je u 73 slučaja, jednako koliko i korištenja mobitela u vožnji.

  Vikend je počeo (Foto: thechive.com) Vikend im je počeo burno, oporavljat će se još danima

Prometna policija, ilustracija Dobio je paprenu kaznu: 36-godišnjak bez vozačkog ispita i s 3 promila alkohola u krvi bježao policiji

''Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozač s 50 i više godina, njih 82, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije'', izvijestili su iz MUP-a.

Također, zatečeno je i 20 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja. Počinile su 21 težak prekršaj, od čega je najviše nedopuštene koncentracija alkohola, u 12 slučajeva, četiri osobe vozile su bez vozačke dozvole, dvije su odbile testiranje na alkohol, jedna na droge i dvije osobe vozile su iako im je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom.

Protiv desetero vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na hrvatskim prometnicama prošli su se vikend dogodile 64 prometne nesreće sa stradalim osobama. Poginula je jedna osoba, 16 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 71 osoba lakše je ozlijeđena.

Policija ponovno poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila "tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život'', poručili su iz MUP-a.