Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne nasjedajte!

Ozbiljno upozorenje policije: Stariji građani na meti prevaranta, budite oprezni

Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Policija je proteklih dana upozorila na više slučajeva prijevare u nekoliko hrvatskih gradova. Starijima građanima nudi se masaža, a onda ih prevaranti pokradu. Policija apelira na građane da u svoje domove ne puštaju nepoznate osobe.

U Splitu su u srijedu dvije ženske osobe 85-godišnjakinji ponudile usluge masaže, a žena je pristala. Nakon njihova odlaska primijetila je da joj u stanu nedostaju novac i nakit. Iz PU splitsko-dalmatinske javili su da je istraga u tijeku.

Pročitajte i ovo Policija traži ove ljude Od srpnja Jeste li ih vidjeli? Policija treba pomoć građana kako bi pronašla ove osobe Prepoznajete li osobu s fotografije? Pogledajte Prepoznajete li osobu s fotografije? Policija traži ovog muškarca od prosinca prošle godine

Na sličan način u ponedjeljak su u Rovinju dvije nepoznate žene prevarile 68-godišnjakinju i 72-godišnjaka. Predstavile su im se kao djelatnice medicinske tvrtke i kazale da su im došle prezentirati masažer koji su oni navodno osvojili. Dok je jedna ljude masirala, druga je otuđila novac i nakit. Tako su muškarca i ženu oštetile za više desetaka tisuća kuna. Istoga dana dvije su ženske osobe u Čavlima 95-godišnjakinji ponudile masažu i ukrale joj novac.

Iz policije ističu da se počinitelji u sličnim prijevarama najčešće predstavljaju kao policijski službenici, medicinski stručnjaci, pripadnici inspekcijskih službi, dostavljači pošiljki, inkasatori, trgovci ili vlasnici nekretnina, pripadnici vjerske zajednice i slično te tako ljude dovode u zabludu.

''Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti, pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje "bižuterije" pod zlato'', istaknuli su iz policije.

Policija moli građane da nepoznate osobe ne puštaju u svoje domove. ''Iako smo dosad u više navrata upozoravali kako su osobe starije životne dobi nerijetko na meti raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje, nepažnju ili ih dovode u zabludu, ponovo podsjećamo na potrebu pojačanog opreza. Gotovo u pravilu, građani takve osobe puštaju u svoje domove bez prethodne provjere o kome se zaista radi te ih tijekom boravka u njihovom domu ostavljaju bez nadzora čime im olakšavaju činjenje kaznenih djela, u većini slučajeva prijevara i krađa.

U cilju prevencije ove vrste kaznenih djela svim građanima, a posebice onima starije životne dobi savjetujemo:

- ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi
- kada ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama - pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži
- ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede
- posebno budite oprezni ako netko traži vaše osobne podatke – osobni podaci zakonom su zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak
- upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas ), karakteristike govora kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle.
- ako posumnjate u osobe, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, ODMAH obavijestite policiju na broj 192,
stoji u priopćenju policije Splitsko-dalmatinske županije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene