Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Serviramo roditeljima ublažene informacije''

Pokrenuta kampanja ''Ne odustajem'' posvećena ženama s metastatskim rakom dojke: ''Želimo poslati poruku da bolest nije kraj''

Aktualno Galerija Ljiljana Pranjić Ljiljana Pranjić Foto: DNEVNIK.hr Terapija protiv raka dojke - 1 Terapija protiv raka dojke - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Terapija protiv raka dojke - 2 Galerija 1/3 >>
Vrsta hrane koju jedemo može preventivno utjecati i na obranu organizma od raka. Naime, prošle godine u Hrvatskoj su od raka dojke oboljele 2894 žene, a svaka treća imala je i metastaze. Tim povodom pokrenuta je kampanja ''Ne odustajem'' - posvećena upravo ženama s metastatskim rakom dojke.

Ljiljana Pranjić iz Zagreba od raka dojke boluje 20 godina. ''Moji mama i tata su bili izbezumljeni, ali tu se radi da mi zapravo šitimo naše bližnje. Serviramo im ublažene informacije jer ih nam je žao. Najčešće ne znamo kako da hendlamo sami sebe'', rekla je Pranjić.

U dva desetljeća, samo je jednom izgubila vjeru. Prošle godine, kada je rak metastazirao. Mislila je da je to početak kraja i da joj nema spasa. Mnoge to pomisle. Svaka treća žena oboljela od raka dojke ima i metastaze. Upravo je njima posvećena kampanja ''Ne odustajem''.

''Metastatski rak se ne može liječiti, ali s njime se može kvalitetno živjeti. Mi na ovaj način želimo poslati poruku da bolest nije kraj'', istaknula je predsjednica udruge Ivana Kalogjera. Iz KBC Zagreb, Natalija Dedić Pavletić nalaže da se tim ženama mora pružiti skrb, multidisciplinarnu, kojom bi zaustavili napredovanje bolesti i kako bi zadržale sve svoje funkcionalnosti.

Rano otkrivanje raka dojke ima postotak izliječenja i preživljenja 80 posto. ''Naš zadatak i misija je metastatski rak dojke pretvoriti u kroničnu bolest uz koju će žene dugo i kvalitetno živjeti'', izjavila je Ana Tečić iz Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice.

Pročitajte i ovo Pregled, ilustracija Velika pomoć Nova pretraga u zagrebačkom KBC-u pomoći će onkološkim pacijentima: ''Nudi čak šest pregleda. To je puno čak i za europske standarde''

Važno je razumjeti da postoje jako dobre terapijske opcije kojom se postižu uspjesi u produženju preživljenja. Tome najbolje svjedoči Ljiljana Pranjić, koja ističe kako pretrage koje se sada rade rustinski, žene prije nisu imale.

U ciklusu je redovitih terapija, svaka četiri tjedna. A unatoč svemu, normalno živi i svojim aktivnostima nastoji pomoći ženama u istoj bolesti i prenijeti na njih pozitivan stav.

 

Više informacija možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene