Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurdna situacija!

Slovenija Hrvatima koji žive uz granicu ne dopušta odlazak na groblje: "Rekli su mi da to nije neka obavezna stvar"

Ne mogu u Sloveniju na groblje - 3
Ne mogu u Sloveniju na groblje - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ne mogu u Sloveniju na groblje - 1 Ne mogu u Sloveniju na groblje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ne mogu u Sloveniju na groblje - 3 Ne mogu u Sloveniju na groblje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ne mogu u Sloveniju na groblje - 4 Ne mogu u Sloveniju na groblje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ne mogu u Sloveniju na groblje - 2 Ne mogu u Sloveniju na groblje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ne mogu u Sloveniju na groblje - 5 Galerija 1/8 >>
Slovenija ponovno diktira život Hrvata u pograničnom području. U pomalo apsurdnoj situaciji izazvanoj koronavirusom našli su se mještani na granici u Kvarnerskom zaleđu. Zbog strogih slovenskih mjera, ne mogu do grobova svojih bližnjih.

Do groba svojih roditelja Đeni Šamanić ne može. Živi u Hrvatskoj u mjestu Rupa, a groblje je u Sloveniji u Jelšanama. Zbog korone i slovenskih pravila put od dva kilometra je nemoguć.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

„Meni su na granici bili rekli da nema potrebe da ja idem na groblje jer to nije nekakva obavezna stvar koja je njima bitna, nikoga ne zanima da ja želim ići na groblje i želim staviti svijeću na godišnjicu mojih roditelja“, razočarana je.

Bez obavezne karantene u Sloveniju između ostalog mogu oni koji idu na sprovod bliskim članovima obitelji uz točan sat i dan sprovoda i povratak unutar 24 sata, osobe koje granicu prelaze zbog održavanja kontakta s članovima uže obitelji i vraćaju se također unutar 24 sata te oni koji odlaze zbog neodgodivih osobnih ili poslovnih obaveza.

„Za sada u vezi korone i Covida 19 ne mogu posjetiti svoja grobna mjesta i slovenski policajci ih zbog tog razloga ne puštaju preko u Sloveniju, odbija se ulazak“, potvrdio je šef smjene na granici Sanjin Milih.

O tom, ali i drugim problemima svojih mještana, Hrvatskim i Slovenskim stranama pisala je načelnica općine Klana, Željka Šarčević Grgić. Održan je i sastanak u Ilirskoj Bistrici. Načelnica ističe da je rečeno kako će se mjere ublažiti, a one su unatoč tome sve strože. Na rješavanju svih otvorenih pitanja sa Slovenijom, uvjerava ministar Goran Grlić Radman, se radi.

„To su problemi, istina lokalni, ali oni su zapravo odraz naših odnosa i mislim da ćemo svakako cijeniti gestu Slovenije da iziđe u susret tim mještanima uz granicu da posjete grobove“, zaključio je ministar.

A mještani se nadaju dogovoru što prije jer blagdani Svih svetih i Dušni dan sve su bliže.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene