Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedni mogu, drugi ne mogu

Zbog zatvaranja granice s BiH nastao kaos, građani ljutiti: "Ja kažem vratit ću se, oni kažu nema problema. I sad ne može. Pa, nije mi to jasno!“

Strože na granici, samoizolacija za BiH - 5
Strože na granici, samoizolacija za BiH - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Strože na granici, samoizolacija za BiH - 5 Strože na granici, samoizolacija za BiH - 5 Foto: DNEVNIK.hr Strože na granici, samoizolacija za BiH - 6 Strože na granici, samoizolacija za BiH - 6 Foto: DNEVNIK.hr Strože na granici, samoizolacija za BiH - 4 Strože na granici, samoizolacija za BiH - 4 Foto: DNEVNIK.hr Strože na granici, samoizolacija za BiH - 3 Strože na granici, samoizolacija za BiH - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Strože na granici, samoizolacija za BiH - 2 Galerija 1/10 >>
Od ponoći je na snazi novi, stroži režim kontrole na hrvatskim granicama. Državljani iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova morat će na 14 dana u samoizolaciju odluče li boraviti u Hrvatskoj. Mnogi putnici tu vijest nisu dobro dočekali.

Burno je od jutra na graničnom prijelazu Metković. Građani su ljutiti jer nije jasno definirano koja je razlika prelaska granice za tranzit. Novi režim zadaje glavobolje. „Ja kažem vratit ću se čim obavim poslovni sastanak koji imam u Neumu u podne. Kaže nema problema, i sada kaže ne može. Pa, nije mi to jasno", ljut je Krunoslav Sertić.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom''

No nije se samo Krunoslav okretao. I brojni drugi putnici imali su sličan problem. Iako imaju sve dokumente, neki čak i dvojno državljanstvo, ne daju im preko bez posljedice od 14 dana samoizolacije.

Prvi čovjek uprave za granicu Zoran Ničeno pojašnjava da su od strožih pravila izuzeti samo zdravstveni radnici koji pomažu osobama u zdravstvu, vatrogasci, policija, hitne službe i diplomati u obavljanju svojih poslova. Uz njih su i svi oni koji obavljaju samo tranzit roba i usluga kroz Hrvatsku.

Pustoš je i na Bajakovu. Tek rijetki odlučuju se na ulazak u Hrvatsku. Putnici su zgroženi i ne žele riskirati ulazak da ne bi ostali zatvoreni u slučaju nove promjene. Ministar Beroš ističe tek da je bitno da su mjere donesene pa da počnu što prije djelovati. Gužve bi bilo, dodaje, kad god donijeli mjere.

No kako je koroni svejedno je li ponoć ili deset ujutro, ministra zdravstva pitali smo što je sa svima onima koji su noćas pohrlili na granice. A samo jučer u Hrvatsku je iz Srbije i BiH u Hrvatsku ušlo oko dvadeset tisuća putnika. Danas ih je do podneva ušlo tek dvije tisuće. „Prošlog svibnja smo imali 6,5 milijuna prijelaza državne granice, a u ovom svibnju oko milijun i dvjesto do tristo tisuća“, odgovorio je Ničeno.

Je li ovo kraj ili tek početak rigoroznih mjera, svakako će ovisiti o daljnjem epidemiološkom stanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene