Premijer Andrej Plenković u Gospiću je govorio o gospodarstvu i poreznom rasterećenju građana i poduzetnika. O tome što na to kažu Ličani reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s lokalnom poduzetnicom Blaženkom Jurčić.

Galerija


Vratili ste se iz Italije prije 13 godina. Je li se isplatilo?

Jest. Dobro je. Pratila sam izjave gospodina Plenkovića. Istina je – najveća smo županija, ali na žalost sa 50.000 stanovnika. Ako se nastavi ovim trendom, poručila bih da se nešto napravi jer bit će nas još manje od 50.000.

Imate tvrtku koja se bavi proizvodnjom rasvjetnih tijela. Ima li radne snage, stručnjaka za taj dio posla?

Vezani članci Sjednica Vlade Plenković najavio dobre vijesti za trudnice i umirovljenike: "Ovi koji su za razgovor, riješili su problem" Branko Bačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bačić o prijedlogu za smjenu Divjak: "HDZ to neće podržati, ali o nastavku suradnje s HNS-om još ćemo razgovarati"

Kad se radi o pomoćnom radniku, još se i može naći. Ali što se tiče stručnih ljudi, počinje biti sve teže i teže.

I demografski je problem u Lici. Kako Vi nađete radnike?

Trudimo se natječajima. Tražimo, ali teško je oko stručnih ljudi sa stručnom spremom.

Možete li konkurirati s plaćom? Kakve su plaće?

Ne možemo. Kao mala firma, mali poduzetnici u Lici, kao obrtnici, poljoprivrednici s puno parafiskalnih nameta, poreza, administracije, jako nam je teško opstati, ne samo u Lici nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Ima li ikakvih poticaja, bi li to pomoglo?

Smatram da bi najbolji poticaj bio kad bi nam političari dali uvjete da mi što lakše radimo, da nas rasterete poreza i nameta. Da mi budemo ti koji će zadržati te mlade ljude da ostanu ovdje, da osnuju obitelj i da ostanu u domovini.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr