Obavijesti Video Pretražite Navigacija
32 godine

"Tata više nikad nije došao": Bolna sjećanja na stravičan zločin nad civilima i dalje žive, tu je ubijen i djed Luke Modrića

Aktualno Galerija Modrić optužnica - 1 Modrić optužnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Modrić optužnica - 2 Modrić optužnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Modrić optužnica - 3 Modrić optužnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Modrić optužnica - 4 Galerija 1/4 >>
Protiv 63-godišnjeg Željka Badže županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu, a tereti ga se da je u prosincu 1991., kao zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbjednosti Obrovac, sudjelovao u nizu ubojstava civila među kojima i djeda nogometaša Luke Modrića.

Trideset i dvije godine prošle su od stravičnog zločina nad sedam civila podno Velebita. Među njima je bio i djed Luke Modrića, po kojem je nogometaš dobio ime. Reporter Dnevnika NOVE TV Ivan Kaštelan razgovarao je sa svjedocima tog događaja.

"Njegov je djed bio kod koza i oni su njega s kamiona ubili. A baba Lukina je bila pored kuće i ona je pričala nama da se ona sakrila iza, iza zida od kuće, tako da nju nisu vidjeli", ispričala je Jelena Modrić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločin Podignuta optužnica za ubojicu djeda Luke Modrića: Već deset godina živi u Australiji

Pročitajte i ovo Ivan Rimac Nepravomoćna presuda Otac Mate Rimca osuđen na tri godine zatvora, otkriveno s kim je i kako izvlačio novac iz tvrtke

Ostatke svojih najbližih pronašli su godinama poslije.

"Mi smo sretni što smo mi njih našli. Sretni! Jer znamo da su im ovdje kosti. Riješeno je čime su ubijeni", priča Marija Zubak.

Od užasa rata Marija je s dvoje djece pobjegla u posljednji trenutak. Danima su se skrivali u planini.

"Bilo je jako teško. Više nismo mogli izdržati. U toj pećini je bila vlaga, kapi su padale iz pećine, bili smo mokri. Tako mi smo otišli, tata više nikad nije došao, nismo se vidjeli nikako. Ja sam izgubila svoje roditelje, izgubila sam ujaka, ujnu, tetku, tetka... i kuma, Luku, od Luke Modrića djeda", prisjetila se Marija Brandejz.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tražili cigaretu Na tramvajskoj stanici napali Nepalca koji se vraćao s posla, njegove kolegice ostale su užasnute

Državno je odvjetništvo tek ovih dana podignulo optužnicu za ovaj ratni zločin i to protiv Željka Badže koji je u to vrijeme bio zapovjednik specijalnog voda u Obrovcu. Danas živi u Australiji.

"Kad sam čula za tu optužnicu, ja sam plakala od sreće koliko god mi je teško što njih nema, toliko mi je bilo drago. Samo da ne ostane na ovome. Daj Bože da se dovede, a ima njih još, nije taj gospodin sam bio, bilo je njih dosta", rekla je Marija Brandejz.

Njegovo izručenje još nije zatraženo.

"Kada nadležno Županijsko državno odvjetništvo zatraži izručenje u svrhu vođenja kaznenoga postupka, Ministarstvo pravosuđa i uprave će temeljem Zakona podnijeti zamolbu za izručenje nadležnom tijelu u Australiji", objasnilo je Ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 4 Lapadska obala Andrej Plenković u Dubrovniku: "Ovo je dio renesanse na hrvatskoj obali"

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni zločini Stražar u Malom logoru premlaćivao i zlostavljao Hrvate i Bošnjake, protiv njega je podignuta optužnica

"Ako optužnica bude potvrđena i donesena odluka o suđenju u odsutnosti, rasprava će se voditi bez njegove nazočnosti. Dakle, provest će se rasprava, izvest će se dokazi i na kraju će se donijeti zaključak je li okrivljenik počinio kazneno djelo ili ne", objasnio je odvjetnik Damir Primorac.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene