Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Podignuta optužnica za ubojicu djeda Luke Modrića: Već deset godina živi u Australiji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv Željka Badže, danas 63-godišnjaka, koji se prije 10 godina nastanio u Australiji.

Podignuta je optužnica protiv Željka Badže, za ubojstvo djeda Luke Modrića. 

Bivšeg milicajca na službi u Dubrovniku Željka Badžu terete za niz likvidacija civila na okupiranom području koncem 1991. godine, među ostalim i djeda nogometnog reprezentativca Luke Modrića, koji je ubijen 18. prosinca u mjestu Zaton Obrovački u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci i dalje preko Velebita prema Svetom Roku, prenosi Dalmatinski portal

Badža je bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac. Zajedno s nepoznatim pripadnicima svoje jedinice presreo je 61-godišnjeg Luku Modrića koji je bio na ispaši koza u blizini svoje stare obiteljske kuće. Bez ikakvog razloga zapucali su prema njemu i usmrtili ga. Potom su se odvezli do zaseoka Meki Doci i otvorili vatru na civile koje su zatekli na putu. Pobili su šestero ljudi.

Postupak protiv Badže iniciran je kaznenom prijavom PU zadarske iz srpnja 2020. godine. Traženo je ispitivanje u Australiji, ali tome nije udovoljeno, no sin okrivljenog je obavijestio australsku policiju da mu je otac u Hrvatskoj i da je kontaktirao branitelja. Krajem prošle godine određen mu je istražni zatvor jer je nedostupan pravosudnim tijelima RH.

Pročitajte i ovo Gordana Kliman Gabar Građane stalno upozoravaju Policija provela akciju nadzora prometa: "Smanjenjem tih prekršaja poboljšala bi se sigurnost u prometu"

Krucijalan iskaz koji Badžu tereti za ubojstvo Luke Modrića je onaj njegovog nećaka koji se zatekao u blizini. Ujak Luka mu je nosio hranu dok se on skrivao u šumi. Tako je bilo i tog dana. Kratko su se vidjeli kroz grane, a onda se Luka Modrić vratio kozama na poziciju udaljenu oko 200 metara. Svjedok je vidio kako iz Obrovca dolaze Land Rover i policijsko vozilo. 

Čuo je kako su se vozila zaustavila i kako je netko viknuo: "Ajde vamo!", a malo kasnije i "Idi napred!". Nije vidio komu viču, ali pretpostavlja da je bila riječ o ujaku jer je on jedini bio tamo. Nakon nekoliko trenutaka čuo je rafale iz automatskog oružja, a potom i jedan pucanj iza kojeg je nastupila tišina. Čuo je kako se vozila pale i odlaze prema selu. Cijeli dan je stajao na istom mjestu i onda je predvečer čuo kako se vozila vraćaju.

Tijekom večeri se spustio u kanjon Zrmanje. Majka mu je donijela večeru i rekla da su Luku našli ubijenog s prostrjelnim ranama glave. Pokraj njega je ležala nekakva bajuneta. Nakon dva dana majka mu je rekla da su pobijeni Dočani, odnosno, mještani zaseoka Meki Dolci i da organiziraju autobus kako bi napustili selo i okupirano područje. Kasnije je saznao da su tog dana pripadnici Specijalnog voda pobili mještane i da im je zapovjednik bio Željko Badža.

Pročitajte i ovo Gordana Kliman Gabar Građane stalno upozoravaju Policija provela akciju nadzora prometa: "Smanjenjem tih prekršaja poboljšala bi se sigurnost u prometu"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene