Zadar (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Zadar (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Slučaj otkazivanja apartmana u Zadru paru iz Brazila jer su gay dobilo je i pravni epilog. Protiv vlasnika apartmana Tomislava Gospića DORH je podignuo optužnicu jer je "povrijedio pravo oštećenika na dostupnost smještaja pod jednakim uvjetima kao drugim građanima".


Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv Tomislava Gospića (66), koji je prošlog ljeta otkazao rezervaciju gay paru iz Brazila, za kršenje ljudskih prava i temeljnih sloboda, objavio je DORH.

Vezani članci Policija, ilsutracija Podigli optužnicu protiv 19-godišnjaka: Ubo mladića i bacio ga u Savu Zadar (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Vlasnik apartmana u Zadru koji je odbio ugostiti gej par sada je pod povećalom policije

"Muškarca se tereti da je 5. kolovoza 2018. kao vlasnik apartmana u Zadru, nakon što je prethodno Brazilac rezervirao za sebe i supruga smještaj u njegovom apartmanu, počinio kazneno djelo iako je znao da je zabranjeno uskratiti uslugu smještaja zbog spolne orijentacije.

Tereti ga se da je, kad mu je oštećenik preko aplikacije predočio da traži dupli krevet za gay par, preko iste aplikacije odgovorio oštećeniku da je odbijen i da on ne uzima homoseksualce u apartman te da otkaže svoju rezervaciju, čime je povrijedio pravo oštećenika na dostupnost smještaja pod jednakim uvjetima kao drugim građanima", piše u objavi DORH-a.

Fabian Vallim apartman Identity je rezervirao preko servisa Booking.com. Gospić ga je tražio da otkaže rezervaciju kada je saznao da se radi o gay paru, no Vallim je to odbio učiniti i umjesto toga prepisku s vlasnikom apartmana objavio na društvenim mrežama i obavijestio servis Booking.com koji je odmah Gospiću otkazao suradnju. Isto je učinio i drugi servis preko kojeg se oglašavao - Airbnb.