Počele su prijave za jesenski upisni rok u srednje škole. U hrvatskim školama slobodno je 5.917 mjesta, a škole najviše traže zidare, tesare, mesare i slična deficitarna zanimanja. No, sudeći prema pokazateljima iz ljetnog upisnog roka, kao i prošlogodišnjih upisa, Hrvatska može očekivati još manje srednjoškolaca. U nekim razredima već se sada spajaju po tri zanimanja.


Prvi dan jesenskog upisnog roka petnaestogodišnji Jan proveo je uz bubnjeve.

Vezani članci Slika nije dostupna Najbrži, najjednostavniji i iznimno koristan: Kalkulator za upis u srednje škole dobio novo ruho Dan srednjih škola (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska i dalje ima problem s deficitarnim zanimanjima: Većina učenika želi u gimnaziju, a rijetki u strukovne škole

"Ja sam, hvala Bogu, riješio svoje upise u prvom krugu, upisao sam svoj prvi izbor – grafički dizajn u Ruđerici", rekao je Jan.

Oni kojima to nije uspjelo, od danas se mogu prijaviti putem mrežne stranice upisi.hr.

"Danas počinju prijave učenika za zanimanja, prijave traju cijeli tjedan i nakon toga ide ispisivanje upisnica i onda dolaze kod nas ovdje u srednju školu", objasnio je upisni koordinator Branimir Rakitić.

Sve se radi elektroničkim putem. Učenici dobivaju PIN i korisničke podatke, i na osnovu toga mogu se prijaviti u sustav i izabrati zanimanja koja su preostala, rekao je Rakitić.

Preostalo je oko 6000 slobodnih mjesta, ima ga i u gimnazijama, no prednjače strukovne i obrtničke škole. Ipak, usprkos stipendijama od 900 do 1000 kuna, nitko ne želi u zidare i tesare. Odaziv slab i za druge struke, zbog čega se neki moraju prilagoditi.

"Imamo po tri zanimanja u jednom razredu, sad smo došli u situaciju da je to jedino rješenje", rekao je ravnatelj Graditeljsko geodetske škole Osijek, Darko Pšihistal.

Najveći je problem manjak učenika. U samo jednoj godini Hrvatska je izgubila 1500 osmaša. Graditeljsko geodetska škola, rekao je Pšihistal, prije 10 do 15 godina imala je između šest i osam razreda, a sada je to samo jedan kombiniran razred.

U prvom krugu prošle godine srednju školu upisalo je 40.980 učenika, ove godine bilo ih je 1.659 manje. Jesenski rok neće donijeti čudo. Hrvatska gubi cijele generacije.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr