Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarada pola milijarde eura

POČELA RASPRODAJA DRŽAVNE IMOVINE Što je sve na prodaju i na što će se potrošiti novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je rasprodaja državne imovine. Prvo kreće prodaja hotela od Dubrovnika, Korčule do Raba. Planiraju se prodavati i dionice u drugim tvrtkama među kojima je i Končar.

Banski dvori u velikoj rasprodaji državne imovine koja im ne koristi, planira zaraditi pola milijarde eura i tim novcem vraćati kredite i smanjivati javni dug.

Pročitajte i ovo Propadanje Imperijala - 6 TREBA OBNOVU Simbol obrane koji propada: "Unutra moramo ići u gumenim čizmama" Prodaja državnih vila: Ilustracija - 4 DNEVNIK NOVE TV PRVI UŠAO Nekada ljepotice sada zjape prazne i idu u prodaju po paprenim cijenama: "Atraktivne su ljudima, no kod nekih postoji jedna prepreka"

Pune ruke posla za predstojnika DUUDI-ja. Kreće s rasprodajom državne imovine. 'Moramo napraviti, realno mi to moramo napraviti', rekao je Tomislav Boban. A vremena je malo. Prvo se krenulo s prodajom udjela državnog vlasništva u tvrtkama.

'Imamo prolazno vrijeme koncem petog mjeseca i moramo pokazati Europskoj komisiji da smo ozbiljni i da ozbiljno radimo. Prostora ima i obećajem da ćemo to uspjeti realizirati do tog roka', kazao je Boban.

Prvi su na redu hoteli - maestral u Dubrovniku, Imperial na Rabu, potom HTP Korčula. Njihovom prodajom država bi zaradila oko 400 milijuna kuna.

'Sad se javlja novi interes, jer buđenjem turizma i boljim rezultatima tih hotelskih poduzeća od kojih neki ostvaruju bolje rezultate nego proteklih godina to onda naravno budi interes potencijalnih ulagača potencijalnih strateških partnera', kazao je pomoćnik u ministarstvu turizma Robert Pauletić.

'Očekujemo da ćemo prve ugovore uspjeti potpisati za dva tri mjeseca', kazao je Boban. U prvom krugu velik interes stranih investitora. Za sindikate - dobra vijest.

'Svjesni smo potrebe privatizacije, ali i toga da kroz privatizaciju trebamo osigurati i zadržati radna mjesta i ovim radnicima i budućim naraštajima koji dolaze iza njih', rekao je Eduard Andrić, iz sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Plan je i da se prodaju udjeli u drugim tvrtkama. Zbog prodaje RIZ Odašiljača pobunili su se radnici, pa se od toga odustalo.

'Sad nam je rečeno i obećano da će se naš slučaj riješiti, nadamo se da ćemo uspjeti dobiti naše dionice, radničko dioničarstvo', rekla je Marina Glokević iz Sindikata metalaca Hrvatske industrijski sindikat.

Na red dolaze i tvrtke poput Končara. Prodajom tih dionica ostvarili bi dobit veću od 400 milijuna kuna. Za oporbu - loša ideja.

'Mislim da sad nije vrijeme za privatizaciju Končara. To je trebalo ili odraditi ranije ili pričekati strateškog partnera', kazao je Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a.

Plan je to premijera Oreškovića kako smanjiti javni dug. Kao očekivanu zaradu spominjao je pola milijarde eura, pa zatim samo 200 milijuna. Uz rasprodaju ide i obećanje - tvrtke od nacionalnog interesa neće se dirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene