Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije se čuo s brkićem

Plenković se sjetio Tuđmana komentirajući tenzije u Vukovaru: "Treba ih hitno zaustaviti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju u Pakracu premijer Andrej Plenković komentirao je aktualna politička pitanja i rezolutno poručio da treba hitno zaustaviti tenzije u Vukovaru.

U utorak je došlo do otvorenog sukoba između vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i dogradonačelnika iz redova DSS-a Srđana Milakovića. Nakon što je Milaković rekao da je Oluja bila etničko čišćenje, Penava je najavio da će tražiti zabranu djelovanja DSS-a.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje Andrej Plenković Poruka iz Bruxellesa Plenović oštro o izjavi Penave: "On nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar"

"Nisam imao vremena vidjeti sve detalje iz Vukovara. Važno je da utvrdimo istinu o onome što se događalo, osobito što se događalo 1991. godine. Vrlo je jasno da je Miloševićeva velikosrpska agresija uzrokovala najgora stradanja, osobito u Vukovaru, koji je postao simbol Domovinskog rata i stradanja", rekao je premijer Andrej Plenković

Naglasio je da trebamo prihvatiti povijesnu istinu o sukobu, ali i podsjetiti se jedne od najbitnijih poruka Franje Tuđmana o mirnoj reintegraciji Podunavlja. 

"Danas, punih 27 godina kasnije, moramo baštiniti Tuđmanovu ostavštinu, a to je mirna reintregacija. Važan je suživot i tolerancija, dijalog i pomirba. Razriješiti ratne zločine, da, ali ne podizati tenzije! Šire dizanje tenzija između Hrvata i Srba nije dobro. Svako dizanje tenzija može imati spiralni efekt koji nije lako kontrolirati i izbog toga ih treba odmah zaustaviti", rekao je Plenković. 

Plenković o savjetnicima Predsjednice: ''Ona ih je birala''

Nakon najnovijih informacija da je u aferi SMS uhićeni Franjo Varga razgovarao s Milijanom Brkićem neposredno prije nego što je saznao da će biti uhićen, premijer je ponovio da kontekst afere nije dobar i da je što prije treba rasvijetliti do kraja. Tvrdi da se nije čuo s Brkićem.

Odlaske savjetnika iz Ureda predsjednice nije htio komentirati. "To morate pitati nju, ona ih je birala", poručio je predsjednik Vlade.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene