Andrej Plenković (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju u Pakracu premijer Andrej Plenković komentirao je aktualna politička pitanja i rezolutno poručio da treba hitno zaustaviti tenzije u Vukovaru.


U utorak je došlo do otvorenog sukoba između vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i dogradonačelnika iz redova DSS-a Srđana Milakovića. Nakon što je Milaković rekao da je Oluja bila etničko čišćenje, Penava je najavio da će tražiti zabranu djelovanja DSS-a.

Vezani članci Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) Vukovarski gradonačelnik Penava otkrio hoće li podržati Kolindu Grabar-Kitarović u utrci za novi mandat Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Vukovarski gradonačelnik o prosvjedu u listopadu: ''Preozbiljne su stvari u pitanju, nemojmo biti nestrpljivi'

"Nisam imao vremena vidjeti sve detalje iz Vukovara. Važno je da utvrdimo istinu o onome što se događalo, osobito što se događalo 1991. godine. Vrlo je jasno da je Miloševićeva velikosrpska agresija uzrokovala najgora stradanja, osobito u Vukovaru, koji je postao simbol Domovinskog rata i stradanja", rekao je premijer Andrej Plenković

Naglasio je da trebamo prihvatiti povijesnu istinu o sukobu, ali i podsjetiti se jedne od najbitnijih poruka Franje Tuđmana o mirnoj reintegraciji Podunavlja. 

"Danas, punih 27 godina kasnije, moramo baštiniti Tuđmanovu ostavštinu, a to je mirna reintregacija. Važan je suživot i tolerancija, dijalog i pomirba. Razriješiti ratne zločine, da, ali ne podizati tenzije! Šire dizanje tenzija između Hrvata i Srba nije dobro. Svako dizanje tenzija može imati spiralni efekt koji nije lako kontrolirati i izbog toga ih treba odmah zaustaviti", rekao je Plenković. 

Plenković o savjetnicima Predsjednice: ''Ona ih je birala''

Nakon najnovijih informacija da je u aferi SMS uhićeni Franjo Varga razgovarao s Milijanom Brkićem neposredno prije nego što je saznao da će biti uhićen, premijer je ponovio da kontekst afere nije dobar i da je što prije treba rasvijetliti do kraja. Tvrdi da se nije čuo s Brkićem.

Odlaske savjetnika iz Ureda predsjednice nije htio komentirati. "To morate pitati nju, ona ih je birala", poručio je predsjednik Vlade.