Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S ČOVIĆEM O IZBORNOM ZAKONU

Plenković: "Želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Potrebne su izmjene Izbornog zakona BiH, uz poštivanje legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti konstitutivnih naroda, suglasili su se u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragan Čović.

"Na sastanku se razgovaralo o nastavku europskog puta Bosne i Hercegovine, suradnji Hrvatske i BiH u borbi protiv covid-19, promjenama Izbornog zakona BiH, kao i uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Gradiška, navodi se u priopćenju iz premijerova ureda.

"Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva i Doma naroda Federacije BiH te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH'', poručio je Čović.

Pročitajte i ovo Zastave Europske unije ESKALACIJA KRIZE Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake

Istaknuo je da rješenja koja je on ponudio na prethodnim razgovorima s političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice potpuno implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG KONTROVERZNIH NAJAVA Dodiku prijeti zatvor? Tužitelji BiH zatražili otvaranje istrage, čeka se odluka glavne tužiteljice

"Ta su rješenja zasnovana na načelu koje obje presude izdvajaju kao temelj ustavnopravnog uređenja - konstitutivnosti naroda", rekao je Čović.

Za promjene Izbornog zakona važno je postići dogovor svih političkih čimbenika u BiH, poštujući i duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, suglasio se premijer Plenković.

"Naša pozicija je vrlo jasna – želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno", kazao je Plenković.

Premijer je i ovom prigodom ponovio da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u EU koji jedini jamči reformski i razvojni smjer BiH, rekao je premijer Plenković.

U povodu nedavnog posjeta Dragana Čovića Petrinji zajedno sa Stožerom civilne zaštite RH, predsjednik vlade Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području, dodaje se.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene