Zastave Europske unije
Zastave Europske unije Foto: DNEVNIK.hr

Veleposlanici država-članica Europske unije u BiH te SAD-a i Velike Britanije u četvrtak su se sastali s najvišim dužnosnicima Republike Srpske predvođenim Miloradom Dodikom pokušavajući zaustaviti krizu izazvanu najavama koraka koji bi praktički vodili odcjepljenju tog entiteta od BiH.


Uoči sastanka u Istočnom Sarajevu iz Delegacije EU u BiH lokalnim su medijima proslijedili izjavu u kojoj stoji da Unija odlučno podupire teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da neće tolerirati bilo kakve secesionističke korake.

"Ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu zakonodavstva BiH u entitetima", stoji u reagiranju kako ga citira portal Klix.

Milorad Dodik Dodik najavio nove planove za odvajanje Republike Srpske iz BiH: "Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama"

Sadašnji politički prijepori i blokade samo usporavaju napredak BiH na putu prema EU što je ta zemlja odabrala kao svoj glavni vanjskopolitički cilj, dodaje se.

Dodikove najave i prijetnje ranije je osudilo i veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Sarajevu ističući da one samo vode u "izolaciju i ekonomsku propast".

SAD je spreman koristiti "sve raspoložive sankcije" i tako kazniti one koji podrivaju Daytonski sporazum, navodi veleposlanstvo.

Željko Komšić Dodik želi ukidanje jedinstvene vojske BiH i formiranje vojske RS, a Komšić ga optužuje za pobunu

Dodik je ranije najavio da će najkasnije početkom studenog parlamentu RS uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi oružanih snaga BiH, iz državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela i jedinstvenog prikupljanja carina na razini države.

U srijedu je dodatno zaprijetio sukobom i NATO-u ako bi taj savez odlučio vojno intervenirati i tako zaustaviti odcjepljenje RS.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju