Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spomen-obilježje prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu danas je u Plaškom u povodu Dana državnosti otkrio saborski zastupnik Ivan Vučić (HDZ).


Otkrivajući spomen-obilježje, Vučić je rekao da je Franjo Tuđman ispunio sva glavna obećanja jer je pod njegovim predsjedanjem stvorena prva samostalna hrvatska država i ostvarena pobjeda u Domovinskom ratu. 

Vezani članci Devastiran spomenik Dr. Franje Tuđmana - 1 Protiv žene (34) podignut optužni prijedlog zbog šaranja spomenika predsjedniku Tuđmanu Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer pozvao branitelje da budu glas razuma: "Bez njih ne bi bilo ni hrvatske slobode ni demokracije"

>> Plaški: Srbi ne žele Tuđmanov spomenik

Na mramornom obilježju, prema projektu arhitekta Damira Ivšića, uklesan je lik Franje Tuđmana, grb Republike Hrvatske i tekst zahvale prvome hrvatskom predsjedniku od plaškoga HDZ-a, hrvatskih branitelja te prognaničkog puka iz BiH, kako se navodi, za ostvarenje stoljetnih snova o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.

Vučić je zamjerio načelniku općine Savi Jovetiću i vijećnicima SDSS-a što nisu došli na otkrivanje spomenika, ističući kako je to bila prilika za još jedan korak prema boljem suživotu Hrvata i Srba u Plaškom.

Poželio je da Srbi u Plaškom i Hrvatskoj budu ponosni na svoj srpski rod i svoju hrvatsku domovinu kao što je to svojedobno bio i Nikola Tesla.

Spomen-obilježje, uz pokoju donaciju, financirali su Općinski odbor plaškoga HDZ-a, gradski i općinski odbori HDZ-a Karlovačke županije te županijski odbori HDZ-a Karlovačke i Zagrebačke županije.