Andrej Gugnin, ruski pijanist zbog čije je pedale za okretanje stranica nota na iPadu dva sata bio blokiran granični prijelaz Bregana, opisao je kako je došlo do sporne situacije na granici i kako je ona razriješena. Stvar je, naime, spasilo - guglanje.

Galerija


Granični prijelaz Bregana-Obrežje bio je blokiran dva sata zbog sumnje na terorizam. Na kraju se ispostavilo da je terorist zapravo pijanist, a ono za što su granični policajci mislili da je bomba tek pedala kojom pijanist okreće stranice s notama na tabletu.

Vezani članci Praćenje kamiona od Bregane Konvoj kamiona i šlepera krenuo od Bregane kroz Hrvatsku: Vozače prati policija, ne smiju uspostavljati kontakt s drugima Čekanje na GP Bregana Snimke čitatelja s GP Bregana nakon čitavog dana čekanja: "Tu se samo gomila interventna policija, a uopće nema hrane za ljude"

Andrej Gugnin, ruski pijanist sa zagrebačkom adresom, za Dnevnik Nove TV je ispričao kako je to kad te slovenski policajci zamijene za terorista. 

"Vikao je na mene na slovenskom, ali ga nisam razumio. Ispitivao je što je to. Ubrzo su me zgrabili s obje strane, izvukli iz zgrade, položili me na tlo i stavili mi lisice. Nisu pretjerali, samo su bili strogi. Kasnije je policajac na internetu našao fotografiju pedala, pokazao je kolegi i shvatili su što je bilo u kovčegu", ispričao je Gugnin.

Pijanist Vedran Janjanin
Pedala za okretanje notnih stranica - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Njegov kolega, pijanist Vedran Janjanin, objasnio nam je o kakvom se uređaju radi. Kaže da su takvi uređaji poznati kod gitarista. "Iskreno me začudilo, ali meni se to isto dogodilo u Hamburgu. Također su me stavili sa strane i pitali o čemu se radi jer im je uređaj bio jako sumnjiv. Međutim, meni je Andrej nakon cijelog incidenta rekao da su njemu pokazali da je stvarno liči na određenu bombu", kaže Janjanin.

Pijanist Vedran Janjanin
Pijanist Vedran Janjanin Foto: DNEVNIK.hr

I on i Andrej kolege glazbenike upozoravaju da oprezno prelaze granicu sa svojim uređajima te da ih umjesto u kovčegu drže u posebnoj torbi uz sebe u autobusu. Takva je bila uputa slovenskih policajaca.

Evakuirali sve u radijusu od jednog kilometra

Iako se i u slučaju njegovog ruskog kolege radilo tek o pomoćnom sredstvu za okretanje stranica s notama na tabletu, slovenski policajci su sumnjivom predmetu pristupili maksimalno oprezno. Na granicu je tako stigla slovenska interventna policija, vatrogasci, hitna pomoć... Koliko su sve ozbiljno shvatili svjedoči i činjenica da su evakuirali sve u radijusu od jednog kilometra. 

Marijan Burić, pomoćnik načelnika PGP Bregana, kaže da dosad na tom graničnom prijelazu nije bilo sličnih slučajeva zbog kojeg bi prijelaz morao biti blokiran. 

Ruski pijanist je, prije nego što je dospio u ruke slovenskoj graničnoj kontroli, prošao kontrolu hrvatskih policajaca, no taj je pregled prošao glatko. "Prilikom kontrole nije odavao nikakvu sumnju, niti ponašanjem niti stvarima koje je nosio", otkrio je Burić za Dnevnik Nove TV.