Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupština dioničara

Hrvatska kompanija donijela jednoglasnu odluku: Izdaju se nove dionice, kreće se u dokapitalizaciju

Petrokemija
Petrokemija Foto: Srdjan Vrancic/Cropix
Glavna skupština dioničara Petrokemije u srijedu je jednoglasno donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu izdavanjem dionica, uz isključenje prava prvenstva dioničara i o izmjenama statuta, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Glavna skupština dioničara, naime, donijela je odluku o povećanju temeljnog kapitala sa sadašnjih 55 milijuna eura, za iznos od najmanje 70 do najviše 140 milijuna eura, pri čemu je utvrđena cijena novih dionica od 1,0272 eura za dionicu. Temeljni kapital nakon dokapitalizacije iznosio bi najmanje 125, a najviše 195 milijuna eura.

Republika Hrvatska, zajedno s drugim državnim imateljima dionica Petrokemije (Fond za financiranje razgradnje NEK-a, Janaf i Plinacro), upravlja s ukupno 45,17 posto temeljnog kapitala te kompanije za proizvodnu umjetnog gnojiva. Najveći pojedinačni vlasnik je turska grupa Yildirim, koja drži 45,52 posto udjela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slično ropstvu Useljavanje u stan s muškarcem bilo je početak pakla: Iz straha za svoj život pristala je na prostituciju, trpjela zlostavljanje

Povećanje temeljnog kapitala ima za cilj pribaviti novčana sredstava potrebna za dovršetak procesa restrukturiranja i dokapitalizacije društva, a radi postizanja strateških ciljeva kao što su modernizacija svih postrojenja društva, osiguranje izvora financiranja stalnih obrtnih sredstava, aktivniji nastup, strateško pozicioniranje na tržištu, podizanje razine učinkovitosti održavanja logističkih i ostalih uslužnih procesa u društvu, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Policija traži ovog muškarca Mole za pomoć FOTO Prepoznajete li ga? Policija traga za ovim muškarcem

Provedbom dokapitalizacije zaštitit će se svi dosadašnji napori i ulaganja RH u društvo, kao i interesi ostalih dioničara društva, a navedeno će imati i pozitivne učinke uzimajući u obzir da se ulaganjem sredstava u društvo ostvaruje stabilno i uspješno poslovanje, koje će se odraziti i na ukupni gospodarski razvoj Grada Kutine i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, zaključuju iz Ministarstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene