Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik broj phishing mailova

MUP upozorava domaće tvrtke: Pazite na emailove "direktora" koji traže hitno plaćanje na račun

Pazite na direktorske prijevare (Foto: Getty Images)
Pazite na direktorske prijevare (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
MUP upozorava na tzv. phishing mailova koji se šalju trgovačkim društvima u kojima se počinitelj predstavlja kao direktor i traži hitno plaćanje na račun u inozemstvu pod kontrolom počinitelja.

U tijeku je kampanja s velikim brojem tzv. phishing mailova koji se šalju trgovačkim društvima u Hrvatskoj, posebno agencijama za nekretnine u kojima se počinitelj predstavlja kao direktor i traži hitno plaćanje na račun u inozemstvu pod kontrolom počinitelja.

Pročitajte i ovo Otvaranje vrata, ilustracija Glume bankare i policajce Lakovjerni građani na udaru prevaranata: Osim ispred vaših vrata, opasnosti vrebaju i iz računala

Radi se o jednom od najčešćih oblika internetskih prijevara tzv. CEO ili direktorske prijevare u kojoj počinitelj zaposleniku ovlaštenom za izvršavanje plaćanja pošalje e-mail u kojem se predstavlja kao njegov nadređeni i navodi ga na plaćanje lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke.

Najbolja zaštita je prevencija, odnosno da građani ne nasjedaju na ponude koje zvuče predobro da bi bile istinite. Počinitelji pokušavaju na brojne načine doći do osobnih podataka građana kako bi ih kasnije zlouporabili radi stjecanja određene koristi ili ih navode na plaćanje određenih sredstava do kojih je kasnije vrlo teško doći.

Stoga, dobro pazite na osobne podatke, dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične), svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijavite banci, pokušaj prijevare prijavite policiji čak i ako niste postali žrtva.

Postoje jednostavni koraci koji se mogu poduzeti radi zaštite vlastitih osobnih, financijskih i poslovnih podataka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene