Lakovjerni građani i starije osobe na udaru su prevaranata. Naime, ovih dana od vrata do vrata zvone lažni bankari i policajci, a opasnosti vrebaju i iz računala. Građane se poziva da sudjeluju u nagradnoj igri, ali umjesto nagrade na kraju dobijete zaraženo računalo i krađu podataka.

Galerija


Prevaranti dolaze do kućnog praga, pozvone i predstave se kao bankari. Od građana traže novčanice jer su, kažu, krivotvorene i moraju biti zamijenjene.

Vezani članci Ukradeni bicikli, ilustracija "Operirali" po Zagrebu: Četvorica muškaraca krala bicikle, provaljivali u caffe i samoposlužne aparate Ukradenim automobilom sletjeli u Dravu Četvorica ukrala automobil, bježala od policije pa sletjela autom u Dravu: Dvojica su maloljetnici, a za jednim je čak raspisana i potraga

Prevaranti najčešće glume bankare ili policajce. Žrtve su im uglavnom starije osobe pa ih policija upozorava da ne otvaraju vrata nepoznatima.

"Osoba pred vratima tvrdi da je policijski službenik, da su uhitili bankaricu i da sad sav taj novac treba predati s obzirom na to da se radi o krivotvorenom novcu", rekao je Velimir Tišma, voditelj Odjela prevencije Policijske uprave zagrebačke.

Osim u stvarnom svijetu, sve je više prevara i u virtualnom svijetu. Ovih dana društvenim mrežama kruže primamljive nagradne igre: od Hrvatske pošte, Fine, nekih trgovačkih lanaca. No svi upozoravaju da to ne šalju oni.

"Traže brojeve kartica, brojeve računa, traže korisničke račune za Facebook, što kasnije mogu monetizirati. Znači, traže sve što im donosi financijsku prednost", rekao je sigurnosni stručnjak Tomislav Androš.

Kao što ne biste trebali tek tako otvarati vrata, ne biste trebali tek tako otvarati ni linkove ili davati podatke na internetu.

"Što se tiče te nagradnih igara i takvog tipa prevara, možemo očekivati da će taj broj sigurno porasti jer dolazi vrijeme blagdana, vrijeme darivanja", rekao je Svan Hlača iz Nacionalnog CERT-a.

Zbog toga, kada su u pitanju sumnjive ponude ili pojave, budite oprezni i u virtualnom i u stvarnom svijetu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr