Marko Pavić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Marko Pavić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić istaknuo je u srijedu kako se trenutno iz proračuna zbog deficita mirovinskog sustava nadoknađuje 17 milijardi kuna te kako je cilj Vlade da se radni vijek od 30 godina staža produži i "da se sa 67 godina ide već od 2031.".


Na pitanje što nas čeka s mirovinskom reformom i kada se donosi konačna odluka, ministar je prije sjednice Vlade izvijestio kako će "danas prema Povjerenstvima imati prijedlog kostura cjelovite mirovinske reforme".

Vezani članci Sabina Tandara Knezović uživo s resornim ministrom Markom Pavićem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ministar Pavić za Dnevnik Nove TV otkrio što će biti s drugim mirovinskim stupom Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Ministar Pavić ipak relativizira svoj prijedlog: "Htjeli smo osvijestiti javnost o veličini tog problema"

"Cjelovita mirovinska reforma ima cilj osigurati dugoročnu održivost sustava, ali isto tako povećanje i adekvatnost mirovina; želimo osobama dati izbor da se nakon umirovljenja vrate u prvi stup i ostvare dodatak od 27 posto", pojasnio je Pavić. Kako je dodao, "time se cilja cjelovito riješiti dodatak od 27 posto, ali za one koji u sljedećih 10, 15, 20 godina nisu dovoljno kapitalizirali štednju u drugom mirovinskom da ostvare veće mirovine".

"Osigurat ćemo za postojeće, a i za buduće umirovljenike da mogu raditi, ne samo oni koji su do sada bili s punim stažem, dakle sa 40 godina, a takvih je samo 20 posto, već oni koji idu u prijevremenu mirovinu, moći će raditi četiri sata i primati punu mirovinu", rekao je Pavić.

"Svakako bih htio podsjetiti da je samo 20 posto trenutnih umirovljenika odradilo puni radni staž, da je trenutačno deficit mirovinskog sustava, odnosno da iz proračuna nadoknađujemo 17 milijardi kuna i da je stoga cilj Vlade da 30 godina staža koje je premalo - produljimo", najavio je Pavić. "Upravo zato ćemo i ići s prijedlogom da se produlji radni vijek i da se sa 67 godina ide već od 2031.", napomenuo je.

Upitan znači li to da će se duže raditi, odgovorio je kako je "cilj mirovinske reforme da imamo više godina radnog staža kako bismo osigurali dugoročnost mirovinskog sustava, a najbolje osiguranje dugoročnosti mirovinskog sustava su i brojke zaposlenih koje rastu".

I Eurostat i Državni zavod za statistiku pokazuju da imamo 71.000 više zaposlenih u prvom kvartalu ove godine nego prošle, podaci su s kojima raspolaže ministar Pavić. Zaključio je kako "omjer umirovljenika i osiguranika raste, a to su podaci koji itekako vesele".