Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lustracija - tako često čujete tu riječ, no znate li što ona znači?


Otkako se krenulo u kampanju, prije dobrih godinu dana, sve se češće susrećemo s pojmom lustracije. Radi se o pojmu koji je odjednom počeo iskakati iz paštete i koji se našao u svakodnevnom riječniku mnogih političara, ali i birača, no koliko njih uopće zna o čemu se tu radi?

Vezani članci Slika nije dostupna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna Čačić o Petrovu: 'Ne. Ne. Ne...'

Da bismo izbjegli dovođenje pojma lustracija u položaj u kojem bi se njime moglo manipulirati po potrebi, najbolje da ga definiramo na najopćenitiji mogući način.

PUSIĆ ŽELI DA JAVNOST ZNA ISTINU 'Karamarko želi lustraciju'

Ukratko, kad govorimo o lustraciji, zapravo govorimo o 'čišćenju' političke scene od osoba koje su bile povezane s nekim proteklim totalitarnim režimom.

Budući da je lutsracija bila na snazi u postsovjetskim zemljama, često je se dovodi u vezu s 'čišćenjem' osoba kojr su imale veze s komunističkim sustavima i politikama, no najispravnije je stavljati je u kontekst svakog totalitarnog sustava - ne samo komunizma.

U nekim zemljama, lustracija je stavljena unutar zakonodavnog okvira što znači da se provjerava sve javne i državne službenike. U Hrvatskoj takav zakon ne postoji. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju