Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

HDZ: SDP se služi lažima, uvredama, klevetama, takozvanim programom i kontrolom medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je u ponedjeljak nazvao "najobičnijom laži proizvedenoj u SDP-ovoj kuhinji" izjavu ministra financija Borisa Lalovca kako je čuo za priče o navodnom dogovoru bankara, oporbe i Ustavnog suda da zakonsko rješenje za kredite u 'švicarcima' padne nakon izbora te da on te priče nije širio, istaknuvši kako će nakon izbora, ako sadašnje padne na Ustavnome sudu, učiniti sve da bilo kakvo riješenje ni na koji način ne ugrozi poziciju dužnika u švicarskim francima.

"Izjava koja se povezuje s Lalovcem najobičnija je laž. Lalovac kaže da ju on nije proizveo, ona je proizvedena u SDP-ovoj kuhinji. Lalovac je isti kao i njegov šef Zoran Milanović i njegov kolega ministar Ranko Ostojić kojima je laganje postalo sasvim normalno sredstvo političke borbe. Laž, uvreda i kleveta je ono čime se SDP služi u ovoj izbornoj kampanji", izjavio je novinarima član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik u prošlom sazivu Gordan Jandroković u Središnjici HDZ-a vezano uz spomenutu izjavu ministra Lalovca.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Parlamentarni izbori 2024 Gordan Jandroković: ''Milanović i SDP pokušavaju razmontirati pravni poredak''

Podsjetivši kako je ministar Lalovac i ranije optuživao druge da su agenti banaka, Jandroković ga je optužio da je, kao bivši bankar, suodgovoran što su takvi krediti uopće i plasirani na hrvatsko tržište. "On je čovjek koji je i sam uzeo kredit u švicarcima, on je čovjek koji je za sto milijardi kuna povećao hrvatski dug i za čijeg je mandata 320. 000 građana postalo blokirano. Ako je netko agent i suradnik banaka onda je to ministar Lalovac", istaknuo je Jandroković.

Na novinarsko pitanje što će biti sa zakonom o "švicarcima" nakon izbora i hoće li HDZ sadašnje zakonsko rješenje podržati i nakon izbora, Jandroković je poručio kako se SDP u kampanji služi podvalama i lažima što im je postalo normalno sredstvo političke borbe. Napomenuo je kako je SDP najprije u medije plasirao tu informaciju, a nakon toga se na neki način od nje ograđuje poigravajući se sudbinama nesretnih ljudi koji imaju kredite u švicarskom franku. "To je nemoralno i politički nekorektno", ocijenio je Jandroković.

Predsjednica odgovorila Grbinu: 'Apsolutno odbijam svaki oblik pritiska'

Evo gdje griješe i Milanović i Karamarko

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić istaknuo je kako će njegova stranka nakon izbora učiniti sve da bilo kakvo riješenje, ako sadašnje padne na Ustavnom sudu, ni na koji način ne ugrozi poziciju dužnika u švicarskim francima. "Svako rješenje koje se bude kreiralo bit će takvo da njihova pozicija ne bude ugrožena. Oni više nisu zaslužili patiti kao što su patili u prethodnom razdoblju", kazao je Ćorić. Opovrgnuo je da ima informaciju što planira Ustavni sud istaknuvši kako bilo tko tko ima tu informaciju treba obrazložiti odakle mu i tko ga je informirao. "To je čisto politiziranje ogromnoga problema u kojem se pronašao dio hrvatskih građana i svojevrsna ucjena prema njima i njihovo političkoj orijentaciji", rekao je Ćorić.

Podsjetio je kako je HDZ, nakon eskalacije problema dužnika u švicarskom franku, bio prva stranka koja je inzistirala na konverziji kredita u toj stranoj valuti u eure. Smatra kako sadašnje zakonsko rješenje nije proizvod konsenzusa, već sukoba ministarstva financija i Vlade sa svima u zemlji.

Na pitanje kako komentira upozorenje saborskoga zastupnika SDP-a u prošlom sazivu Peđe Grbina predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović da se mora držati Ustava i mandat za formiranje nove Vlade dati onome tko ima saborsku većinu, te joj zamjerio da je glasnogovornica HDZ-a i ne radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, Jandroković je odgovorio kako je siguran da će se predsjednica Republike držati svojih ustavnih ovlasti. Podsjetio je i na 2007. godinu kada je Milanović, bez obzira što je bio izborni gubitnik, na sve načine pokušavao opstruirati formiranje vlade. Naglasivši kako SDP još iz te godine ima iskustvo da dovodi u pitanje izborne pobjede, istaknuo je da je ta stranka i "poznata ustavna stručnjakinja" Sandra Petrović Jakovina ove godine u pitanje dovela briljantnu izbornu pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović.

"Oni su zadnji koji mogu prozivati nekoga da će dovoditi u pitanje izborni rezultat, jer iza sebe imaju iskustvo pokušaja osporavanja izbornih pobjeda . Sve što Milanović u zadnje vrijeme čini - poigrava se s tim da će dovesti u pitanje volju naroda i optužuje druge da će vladati na silu, treba se postaviti pitanje nije li možda on taj koji ima neki skriveni scenario u glavi", rekao je Jandroković.

'Istup Peđe Grbina otvoreni je pokušaj SDP-ove kontrole medija'

HDZ je u ponedjeljak optužio SDP i njihova saborskoga zastupnika u bivšem sazivu Peđu Grbina za otvoreni pokušaj kontrole medija i izravni utjecaj SDP-a na medijsko praćenje izbornoga procesa istaknuvši kako je njegov pristup grubi pokušaj sužavanja demokracije i pluralizma.

"Izbori su demokratski postupak u kojemu se stranke natječu za naklonost birača u kojemu oporbene stranke nude programe i rješenja ne bi li ukazale na propuste dosadašnje vlasti. Pristup koji ostrašćeno zastupa Peđa Grbin grubi je pokušaj sužavanja demokracije i pluralizma. Štoviše, u njemu ne samo da nema prostora za stranke izvan dvije velike koalicije, nego nema prostora niti za jednu drugu stranku unutar tih koalicija", navodi se u priopćenju HDZ-a. Podsjeća se kako je HDZ na dan raspisivanja izbora pozvao sve stranke na sučeljavanje programa, odnosno na sučeljavanje timova. Navode kako redovito nastupaju u medijima koji imaju takav pristup i vesele se suradnji sa svim medijima koji su spremni širiti prostor demokraciji i pluralizmu.

"Današnji istup SDP-ovca Peđe Grbina otvoreni je pokušaj kontrole medija i izravnog utjecaja SDP-a na medijsko praćenje izbornog procesa", stoji u priopćenju HDZ-a.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin pozvao je u ponedjeljak predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na predizborno sučeljavanje s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem. Rekao je da je to normalno u drugim europskim zemljama, dodavši kako je na jednoj nacionalnoj televiziji trebalo biti organizirano sučeljavanje, na što je SDP pristao. Optužio je HDZ da se skriva, što iza "skuta predsjednice", što iza timova.

'SDP-ov gospodarski program uradak koji potcjenjuje građane'

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić u ponedjeljak je gospodarski program SDP-a nazvao takozvanim, ocijenivši da je to "nabrzinu sklepani uradak koji potcjenjuje hrvatske građane i stručnu javnost" te nudi kombinaciju, kako je rekao, lažne samohvale, kopiranja pojedinih dijelova i mjera iz HDZ-ova gospodarskog programa i čudnih brojki.

"Apsolutno je nedopustivo program vlade, koja je u četiri godine svog mandata ostvarila pad gospodarstva od 3,5 posto u prve tri godine tj. izgubljenih 10 milijardi kuna dodane vrijednosti u ekonomiji, započeti rečenicom 'rast gospodarstva ostvarili smo dobrom mjerom između štednje i potrošnje'", kazao je Ćorić u izjavi novinarima komentirajući gospodarski program SDP-a.

Osvrćući se na jednu od teza u tom programu kako zaposlenost u zemlji raste a nezaposlenost pada, istaknuo je da, po podacima Hrvatskog zavoda za statistiku od 2011. do 2014., Hrvatska bilježi 70.000 manje zaposlenih građana. Uz to, upozorio je, stopa nezaposlenosti nikada nije bila veća. "U prvih pet mjeseci ove godine nezaposlenost u zemlji je 18,1 posto", kazao je.

Ćorić je ustvrdio da nije točan navod iz SDP-ova gospodarskog programa da se tjedno otvara 500 novih radnih mjesta i rekao kako je od 28. rujna do danas u zemlji izgubljeno 5700 radnih mjesta.

Navodeći ocjenu iz SDP-ova programa kako su postigli ono o čemu su mnogi samo sanjali i stvorili nove, puno zdravije temelje hrvatskog gospodarstva, Ćorić je upitao jesu li pad gospodarske aktivnosti, rekordna razina javnog duga, deficiti koji prelaze pet posto BDP-a, pad kreditnog rejtinga, sve lošiji životni standard građana, 320.000 blokiranih građana, egzodus mladih i visoko obrazovanih u inozemstvo ono o čemu je netko sanjao.

"Jesu li to pokazatelji i situacija o kojoj smo sanjali? Možda to netko i sanja, ali hrvatski građani to apsolutno ne sanjaju", kazao je Ćorić.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene