Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

IVANA PETROVIĆ IZ RUSIJE

Uoči sastanka Vladimira Putina i Kolinde Grabar-Kitarović: Jedna od tema bit će i Agrokor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu počinje trodnevni službeni posjet Rusiji na poziv ruskog kolege Vladimira Putina s namjerom da potakne bilateralne odnose koji su godinama zapušteni.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s Vladimirom Putinom razgovarat će o nizu tema. Među njima najistaknutije su primjerice Agrokor te stabilnost na jugoistoku Europe. ''Ne zaboravimo da je Crna Gora nedavno primljena u NATO. Ona je bila izravno fokus ruskog interesa i njezinim prijemom u NATO ta je linija između istoka i zapada, između zemalja u NATO savezu i onih koji to nisu, na neki način podvučena.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Također će vjerojatno biti otvoreno pitanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom s obzirom na to da je slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec to pitanje nedavno otvorio za svog boravka u Moskvi. Rusija, velika zemlja koja ima puno ulaganja u Sloveniju i stalna članica Vijeća sigurnosti, zacijelo je za to zainteresirana'', javila je Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Službeni posjet Ruskoj Federaciji Kolinda Grabar-Kitarović započet će sastankom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju u srijedu, službeno je u utorak u isto vrijeme priopćeno s Pantovčaka i iz Kremlja.

Nakon sastanka bit će potpisani protokoli o suradnji dvaju ministarstava unutarnjih poslova, dvaju državnih odvjetništava, hrvatskog i ruskog ministarstava kulture za iduće dvije godine, nacrt plana konzultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova i nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država.

Bit će to prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine, a ključni mu je cilj je "novi zamah u odnosima koji su godinama zapušteni", rekao je prošli tjedan izvor s Pantovčaka.

Putin je predsjedničin posjet Rusiji najavio prije deset dana u Moskvi prilikom primanja vjerodajnica novih veleposlanika, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića. Prethodno je Hrvatska dvije godine bila bez veleposlanika u Moskvi.

Putin je tom prigodom rekao da "očekuje da će na predstojećim razgovorima biti postignuti sporazumi u političkom, ekonomskom i humanitarnom području, uključujući rješavanje pitanja vezanih za otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu".

Drugog dana posjeta, u četvrtak, hrvatska će se predsjednica u Moskvi odvojeno sastati s premijerom Dmitrjem Medvedevim, predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvjenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) Kirilom.

Kako se doznaje na Pantovčaku, Grabar-Kitarović će u razgovorima u Rusiji, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost jugoistoka Europe te na globalnu ulogu Ruske Federacije. Hrvatska i Rusija, naime, imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost jugoistoka Europe. Tako će i jedna od tema razgovora biti situacija u Bosni i Hercegovini.

Među temama razgovora svakako će biti Agrokor u koji su ruske banke Sberbank i VTB uložile veliki novac i očekuju povrat duga.

Ukrajinska kriza također je nezaobilazno pitanje, posebice nakon što je premijer Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nikako nije svidjelo i izazvalo je dvije negativne reakcije ruskog ministarstva vanjskih poslova. Na Pantovčaku ističu da hrvatska vlada i predsjednica podržavaju punu provedbu sporazuma iz Minska i sve što se dogovori u okviru njega te da su hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji "dragocjena, ali mogu biti korisna samo ako se sve potpisnice minskog sporazuma za to zalažu".

I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerija u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja listopada, kažu izvori na Pantovčaku.

Velik interes za rusko-hrvatski poslovni forum

Središnji događaj drugog dana posjeta Grabar-Kitarović svakako će biti rusko-hrvatski poslovni forum za koji postoji veliki interes.

Izvori u Uredu Predsjednice kažu da se radi o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo Predsjednicu te da se od tog foruma očekuju konkretni rezultati. Na forum u Moskvu dolazi oko 150 predstavnika stotinjak hrvatskih tvrtki, a s ruske strane dosad je potvrđeno sudjelovanje 245 tvrtki.

Za medijsko praćenje tog događaja, na kojemu će se obratiti i predsjednica Grabar-Kitarović, prijavilo se više od 20 medijskih kuća.

U petak, zadnjeg dana posjeta Rusiji, predsjednica će održati predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu G. V. Plehanov, gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat.

Nakon toga putuje za Sankt-Peterburg, gdje će se sastati s guvernerom Georgijem Poltavčenkom, bliskim suradnikom predsjednika Putina i zagovornikom rusko-hrvatske suradnje.

U izaslanstvu koje sa sobom vodi predsjednica u Rusiju među ostalima su državna tajnica Zdravka Bušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. (I.D: / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene