Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TUŽAN PRIZOR

I ovo je slika Hrvatske: Kiša pljušti u Vukovaru, baka skuplja boce koje život znače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni građani iz cijele Hrvatske, BiH i dijaspore okupili su se u Vukovaru povodom Dana sjećanja na sve one koji su dali svoje živote u obrani Hrvatske. Stradali su mnogi, mnogi su i preživjeli. Nemali je broj onih koji pokušavaju preživjeti u Hrvatskoj, u kojoj gotovo jedna trećina stanovništva ''živi'' na rubu siromaštva.

Kiša pljušti, prohladno je. No ne smeta to tisućama građana koji su stigli u Vukovar kako bi odali počast žrtvama i u spomen na 18. studeni 1991., kada je nakon gotovo tromjesečne opsade slomljena obrana grada na Dunavu.

Kiša pljušti, pada nemilice, a bez kišobrana i uz pomoć dvije štake tek s maramom na glavi i velikom bijelom vrećicom u rukama ulicama Vukovara jedna starija gospođa prikuplja plastične boce. 

Dok brojni akteri političkog i društvenog života recikliraju velike riječi o žrtvama Domovinskog rata, patnji Vukovara, značaju slobode i važnosti sjećanja na branitelje koji su se borili za Hrvatsku, neki od ljudi iz Kolone sjećanja, ali i fotoreporterka Pixsella Emica Elveđi primijetili su gospođu dok iz koševa za otpad vadi boce koje život znače.

Možda je neke podsjetila na njihovu baku, možda na situaciju u kojoj se i ona nalazi, ili oni sami. Naime, u Hrvatskoj, nakon što je prošlo četvrt stoljeća od rata, na rubu siromaštva ''živi'' gotovo trećina stanovništva. Posebno su ugrožena samačka kućanstva u kojima žive starije žene.

Pročitajte i ovo Ilustracija SIROMAŠTVO U HRVATSKOJ Police socijalnih samoposluga zjape prazne, djeca gladna odlaze u krevet: ''Svi mi zapravo hodamo po rubu''

Pročitajte i ovo Socijalna samoposluga u Vukovaru, Jasna Solin "Pomoć puno znači" "Svi smo mirisali na limun..." Gorka priča iz vukovarske Socijalne samoposluge koja će vam natjerati suze na oči, ali vas i nasmijati

Vlada je u Vukovar uložila više nego i u jedan drugi grad, hvalio se možda tek nekoliko metara dalje pred novinarima premijer Andrej Plenković istaknuvši da je u državnom proračunu za iduću godinu za Vukovar rezervirano 10 milijuna eura. 

Valjda će koji cent od toga pripomoći i ovoj gospođi. Danas su to učinili sudionici Kolone sjećanja kad su joj dali novac da se skloni s kiše. Ona je nakon toga otišla kući, pojest će barem danas topao obrok. A sutra? 



 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene