Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuće brojke

Od ovisnosti o drogi liječilo se 132 maloljetnika: Najmlađi je imao samo 12 godina

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatsko društvo za ovisnosti upozorilo je u srijedu povodom početka Mjeseca borbe protiv ovisnosti da gotovo svakoga dana u Hrvatskoj premine jedan ovisnik o drogama, te da je prisutna sve veća raznolikost ponude droga i neprovjerenih psihoaktivnih tvari.

Prema podacima HZJZ-a, tijekom 2022. u Hrvatskoj je registrirano 6078 osoba liječenih zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, od kojih je 641 osoba po prvi put bila na liječenju, a analiza smrti svih osoba koje su ikad bile na liječenju zbog zlouporabe psihoaktivnog sredstva pokazala je da je u 2021. umrlo 346 osoba, odnosno, gotovo jedna osoba dnevno.

Prosječna dob liječenih zbog zlouporabe droga je 40,8 godina, a prosječna dob osoba koje su prvi put na liječenju je 29,8 godina. U 2022. liječilo se i 132 maloljetnika, među kojima je najmlađa osoba imala samo 12 godina.

Stručnjaci okupljeni na 3. hrvatskom adiktološkom kongresu i 15. adiktološkoj konferenciji Alpe-Dunav-Jadran istaknuli su problematiku dostupnih terapija jer obvezujući stalni odlasci liječniku pacijentima mogu stvoriti problem u procesu radne i socijalne rehabilitacije.

Pročitajte i ovo Automobil Marija Banožića nakon nesreće "Kolaju papiri" Je li bilo zataškavanja? "Uskoro će izići podatak da je Banožić imao alkohola u krvi. Bilo je prikrivanje!"

Zlouporabe dostupnih zamjenskih terapija

"Još veći nedostatak opioidne supstitucijske terapije u oralnom obliku je njihova zlouporaba - primjena veće doze od propisane i na način na koji nisu namijenjeni, da završi u rukama drugih osoba, zloporaba i preprodaja droga na crnom tržištu, trgovanje i plaćanje usluga unutar zatvorskog sustava“, kaže Zoran Zoričić u ime Hrvatskog društva za ovisnosti.

Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030., donesena u veljači 2023, uz ostale, ima i za zadatak rješavanje postojećih problema u provedbi supstitucijske terapije.

Pročitajte i ovo Ilustracija EU digitalne covid potvrde Uhićeno 14 ljudi, pod istragom još 229: Za stotinjak eura kupovali potvrde o cijepljenju protiv korone

Stručnjaci zagovaraju terapiju u vidu supstitucijskog dugodjelujućeg sredstva, čime bi se rasteretilo same pacijente, ali i cjelokupni zdravstveni sustav.

Pacijenti bi tako dobili priliku pronaći i sezonski ili posao izvan mjesta stanovanja, a da se svakog tjedna ne moraju vraćati kući svom liječniku, čime i oni ostaju suradljivi za liječenje.

Takav oblik terapije ujedno onemogućuje zloporabu na crnom tržištu ali i unutar penalnog sustava, smatra Zoričić i dodaje kako takvo rješenje trenutačno koristi 13 članica EU i UK, kao terapiju koja izravno sprječava zloporabu supstitucijske terapije jer se primjenjuje potkožno, u tjednim ili mjesečnim dozama, koje daje zdravstveni radnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Umjetna oplodnja U Facebook grupama pronalaze besplatnu spermu: "Za neke je to jedini način"

Čelnik Nacionalnog centra za liječenje ovisnosti u Ljubljani Andrej Kastelic ističe kako ovisnici u Sloveniji već dvije godine imaju mogućnost liječenja dugodjelujućom terapijom, tjednom ili mjesečnom injekcijom buprenorfina.

On kaže da je tako s pacijenata maknuta stigma, a zajamčeno je da uistinu primaju terapiju, umjesto da ona završi na crnom tržištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene