Obavijesti Video Pretražite Navigacija
inspekcijski nadzor

I Hrvatska zabranjuje sporno američko energetsko piće, oglasio se Beroš

U Sloveniji je zabranjena kofeinska verzija energetskog napitka Primea jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima. Ministar zdravstva Vili Beroš održao je presicu zbog toga u utorak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da je namjera zabraniti konzumaciju energetskih pića maloljetnicima te dodao da je takvo zakonsko rješenje blizu, a da se još uvijek pronalazi način zabrane prodaje nikotinskih vrećica maloljetnicima.

“Sva ostala energetska pića želimo regulirati. U vrlo kratkom roku iznaći ćemo adekvatno rješenje da bismo ograničili mogućnost konzumacije energetskih pića, poglavito mlađoj populaciji”, rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare u utorak poslijepodne.

Odgovarajući na pitanja novinara, želi li se zabraniti konzumacija energetskih pića maloljetnicima, Beroš je rekao da je to "intencija" ministarstva.

Nakon saznanja da se na tržištu prodaje energetski napitak Prime, koji u sebi sadrži nedozvoljeni sastojak L-teanin, Beroš je danas održao sastanak s državnim inspektorom Andrijom Mikulićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom. Osim najave zabrane energetskih pića maloljetnicima, tijekom dana poduzeti su i konkretni koraci da se piće s nedozvoljenim sastojkom povuče s hrvatskog tržišta.

Državni inspektorat u nadzorima kod dva distributera i više trgovačkih lanaca, kod jednog distributera zabranio je prodaju kofeinskog verzija pića Prime koja sadrži nedozvoljeni sastojak.

“Odmah smo distributeru izdali rješenje da se to ne može prodavati putem interneta niti na bilo koji drugi način”, rekao je Mikulić. Istaknuo je da će inspekcija nastaviti nadzore i automatski zabraniti distribuciju i narediti povlačenje tog proizvoda.

Beroš je istaknuo da je primijećeno kako se piće Prime distribuira putem internetske prodaje. Ravnatelj HZJZ-a Capak poručio je da zbog velike količine kofeina energetska pića općenito imaju negativne posljedice na zdravlje djece, a jedini način da im se zabrani upotreba tih pića je zakonska intervencija.

“Tjednima smo do donošenja takve regulative da se ta pića zabrane maloljetnicima”, poručio je Beroš dodavši da na tome radi posebna radna skupina unutar ministarstva.

No, predstavnici ministarstva, zdravstvenog zavoda i inspekcije pričali su i o problematici konzumacije nikotinskih vrećica maloljetne djece. Beroš je poručio da se zakonski okvir za njegovu zabranu još uvijek traži, a da prodaja nikotinskih vrećica nije zabranjena maloljetnicima.

“Zabrana prodaje maloljetnicima nije definirana zakonom, jer nemate definiciju nikotinske vrećice kao takve”, rekao je Beroš, no dodao je da se i intenzivno radi na zakonskom rješenju.

“Želimo ograničiti upotrebu svega onog što je štetno. Kada netko ima ideju zaobići zakonske propise, onda izmišlja nešto novo, nove produkte koji ne spadaju ni pod jedno ni pod drugo. Naš je zadatak dovinuti se kako stati tome na kraj i naći pravno rješenje koje će pokriti to pitanje”, istaknuo je Beroš.

Nikotinske vrećice povećavaju krvni tlak, otkucaje srca, uzrokuju mučninu, povraćanje...

HZJZ je ranije u utorak objavio priopćenje u kojemu upozorava na štetnost korištenja nikotinskih vrećica kod djece. Ističu kako nikotinska vrećica ima 20 mg nikotina, što je inače doza za jednu kutije cigareta.

“Ovisno o primijenjenoj dozi nikotina, izloženost nikotinu može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu. Mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca”, istaknuli su u priopćenju.

Dodali su da navedene fiziološke reakcije mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

"L-teanin je aminokiselina koja se nalazi u lišću zelenog čaja. Teanin se koristi u dodacima prehrani bez ograničenja, ali kao izoliran i ekstrahiran iz biljke zeleni čaj nije prošao regulaciju pri novoj odredbi", kazala je Lea Poljak iz Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari pri HZJZ-u.

Pročitajte i ovo Oleg Butković logičan odabir Butković o predloženom kandidatu za ministra obrane: "U HDZ-u nema nikakvih svađa, nema nikakvih sukoba"

Objasnila je i kakav je učinak L-teanina u energetskim napitcima koji koriste maloljetnici.

"Njega ne smije biti u samom proizvodu i samim time bilo kakvoj vrsti, odnosno kategoriji hrane. U kategoriji prehrane on je odobren, ali kod energetskih pića ili uobičajene hrane on ne može biti na tržištu. Samim tim ne možemo dati mišljenje o tome koliko je štetan unosom energetskih pića jer ga u njima ne smije ni biti", kazala je.

Preporuke HZJZ-a o nikotinskim vrećicama

HZJZ je izdao preporuke o štetnosti nikotinskih vrećica. 

Što su nikotinske vrećice?

Nikotinske vrećice služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike, pa čak i veće s obzirom na možebitnu visoku količinu nikotina. Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha (s dodanim aromama), napravljene su za postavljanje između usana i desni te ne zahtijevaju pljuvanje. Ne sadrže list duhana. Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Brojne štetnosti za zdravlje

Ovisno o primijenjenoj dozi nikotina, izloženost nikotinu može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu.

Mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

Navedene fiziološke reakcije mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati – zbog svog potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Ti proizvodi predstavljaju posebnu opasnost za maloljetnike zbog činjenice da je njihovu konzumaciju teško uočiti. Zbog toga postoji nedostatak društvene kontrole roditelja ili drugih odraslih osoba, što može omogućiti ovisnost.

Ovisnost o nikotinu javlja se kada osoba ne može bez nikotina. Naime, na početku uzimanja nikotina nikotin može dovesti do kratkotrajnog osjećaja ugode koji potiče neodgodivu želju za ponovnim uzimanjem. Što više osoba uzima nikotina, to je veća količina potrebna za postizanje i najmanjeg osjećaja ugode. Kada se razvije ovisnost, uzimanjem nikotina ne postiže se više toliko osjećaj ugode koliko osjećaj osposobljenosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje. Kada osoba pokuša prestati, doživljava neugodne psihičke i fizičke promjene, odnosno simptome ustezanja od nikotina.

Više o nikotinskim vrećicama pogledajte OVDJE. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene