Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi problemi najesen

Vlada nestašica lijekova, pa čak i onog za rak: Provjerili smo što učiniti ako nema zamjene i ima li razloga za brigu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo za DNEVNIK.hr je komentirala situaciju s lijekovima u Hrvatskoj. Tvrdi da nema razloga za zabrinutost jer većina lijekova u nestašici ima svoju generičku zamjenu ili terapiju.

Problem nestašice lijekova traje već neko vrijeme i to nije samo problem u Hrvatskoj, nego i na globalnoj razini, ali situacija nije kritična.

Upitali smo predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore Anu Soldo koliko lijekova trenutno nedostaje u Hrvatskoj i postoji li razlog za zabrinutost.

Ilustracija Ana Soldo Foto: DNEVNIK.hr

"Prema službenom izvješću HALMED-a u ovoj godini je prijavljeno 170 lijekova koji nisu dostupni na hrvatskom tržištu. Niti jedna terapijska skupina nije posebno izložena nestašicama tako da na našu sreću na tom popisu nema puno onkoloških lijekova. Za većinu bolesti na tržištu imamo više terapijskih opcija te nemamo niti jednu kritičnu nestašicu lijeka", rekla je Soldo za DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u New Yorku Djevojčica od 14 mjeseci umrla od toplinskog udara: Baka ju je ostavila u autu...

Nedostaje lijek za liječenje raka

Nedostaju neki lijekovi za liječenje onkoloških pacijenata. Na popisu je Everolimus Pliva.

"Na tržištu imamo registriranih 9 različitih proizvođača lijeka Everolimus. Postoje zamjenski generički lijekovi od drugih proizvođača, no dostupne su i kliničke zamjene tog lijeka koje liječnici mogu propisati pacijentu u slučaju da se dogodi nestašica svih proizvođača tog lijeka", objasnila je.

Nestašica je i lijeka Maxalt za liječenje glavobolje kod napadaja migrene u odraslih.

"Najava dolaska na tržište je kraj kolovoza. Na tržištu je dostupan isti lijek od drugog proizvođača tako da pacijenti imaju dostupnu terapiju", dodaje Soldo.

Što ako nema zamjene?

Soldo je otkrila i što pacijent treba učiniti u slučaju da ne postoji zamjena za određeni lijek.

"Ako je nestašica nekakvog lijeka na tržištu, a dostupan je lijek istog sastava, pacijent može na recept u ljekarni preuzeti lijek drugog proizvođača. Ako nije dostupan zamjenski lijek, ljekarnik će uputiti pacijenta natrag liječniku za promjenu terapije. Za neke lijekove za čije je propisivanje potrebna preporuka liječnika specijalista, pacijent mora otići na specijalistički pregled kako bi dobio drugi lijek", istaknula je. 

Soldo je istaknula kako je uvođenjem A5 uputnice napravljen veliki iskorak za pacijente jer liječnik obiteljske medicine može zatražiti novu terapijsku opciju a da pacijent ne čeka termin za pregled kod liječnika specijaliste.

Pročitajte i ovo Smrtonosne kiše Smrtonosni tajfuni VIDEO Bila je to najjača kiša u 140 godina: Dramatični prizori nakon što su gradove poharale razorne oluje

"Izravnom digitalnom komunikacijom liječnik specijalist preporuči novi lijek i liječnik obiteljske medicine može propisati pacijentu novu terapiju. Vrlo su rijetki slučajevi kada je potrebno da pacijent ode na pregled zbog pretraga ili drugih razloga koje je potrebno napraviti kako bi specijalist propisao novu terapiju. Time se značajno ubrzalo rješavanje tog problema i pacijentima je olakšan put do nove terapije", poručuje Soldo. 

"U slučaju da nema dostupne terapije na tržištu, pristupa se proceduri interventnog uvoza gdje liječnik propisuje lijek koji je u nestašici i HALMED odobrava uvoz lijeka na ime pacijenta. Za tu proceduru je ponekad potrebno duže vrijeme, 2-3 tjedna, no vrlo često lijek bude dostupan i za nekoliko dana", objasnila je.

Pročitajte i ovo Kokain Sigurnost i povjerenje Policajac koji je šmrkao kokain na Plitvicama dobio dvije i pol godine zatvora

Mogući problemi najesen 

Upitali smo Soldo hoće li nestašica lijekova biti izraženija na jesen s pojavom respiratornih infekcija.

"Zbog povećane potrošnje, moguće je da će se ponovno pojaviti nestašica antibiotika. Slična situacija se dogodila prošle godine. Antibiotici su zbog specifičnosti proizvodnje, niske cijene te manjka interesa farmaceutske industrije za razvoj novih antibiotika vrlo osjetljiva terapijska skupina u smislu nestašica. Osim nekih antibiotika koji se primjenjuju samo u bolnicama, većina antibiotika koji su na listi lijekova HZZO-a trenutno su dostupni na tržištu". 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene