Obavijesti Video Pretražite Navigacija
700 radnih mjesta u tri godine

Velika investicija u Hrvatskoj: Svake sekunde poleti jedan zrakoplov s dijelovima izrađenim u ovoj kompaniji

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača zrakoplovnih i svemirskih komponenti, austrijski FAK, otvorio je tvornicu u Jakovlju. U Prigorju će se proizvoditi dijelovi zrakoplova koji svake sekunde polijeću i slijeću s nekog svjetskog aerodroma.

Iako je s radom počela još krajem prošle godine, u Jakovlju je svečano otvorena FAK-ova tvornica zrakoplovnih i svemirskih komponenti. 

Hrvatska je odabrana u konkurenciji osam zemalja. Svake sekunde poleti jedan zrakoplov s dijelovima izrađenim u ovoj kompaniji. Investicija u Hrvatskoj iznosit će ukupno 55 milijuna eura.

"Ovo je najveća investicija tvtke FACC u povijesti izvan Austrije. Tvornica u Hrvatskoj će biti vrlo važna u našem budućem rastu za naš zrakoplovni i svemirski program", rekao je Robert Machtinger, direktor FACC-a.

"Siguran sam da je ova najava da ćemo imati do 2025. godine 700 novih radnih mjesta, uz samu vrijednost početne investicije. Ovo je signal da će ova kompanija dugo ostati ovdje", rekao je premijer Andrej Plenković.

Gost iznenađenja bio je najpoznatiji svjetski pilot i padobranac Felix Baumgartner, koji ove godine obilježava 10tu obljetnicu skoka s ruba svemira. Rekao je da je trenutak tog skoka bio - jedinstven.

"Kada sam gore spreman na skok, vrlo je jedinstven trenutak jer ste sami, nema nikoga oko vas, nema buke, ništa, možete čuti jedino vlastito disanje i otkucaje srca", rekao je Baumgartner.

"Onda se sjetiš da si za to naporno radio pet godina i napokon si gore. I moraš samo učiniti korak naprijed. Ali to je zanimiljiv korak, jer ideš u nepoznato, ne zna se što očekivati jer ne može se izvježbati skok supersoničnom brzinom", dodao je.

Pročitajte i ovo Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda - 2 IPAK SE KREĆE FOTO Beroš otkrio novu lokaciju Imunološkog zavoda: Nova šansa za devastiranu perjanicu znanosti
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEMA OZLIJEĐENIH Urušilo se krovište bivše tvornice Gredelj u Zagrebu: Sve službe na terenu

Značajno manjom brzinom letio je prigorskim zračnim prostorom, ali je pokazao znanje i vještinu koju rijetki imaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene