Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IPAK SE KREĆE

FOTO Beroš otkrio novu lokaciju Imunološkog zavoda: Nova šansa za devastiranu perjanicu znanosti

Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda - 2
Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda - 2 Foto: Ministarstvo zdravstva
Ministarstvo zdravstva potvrdilo je kako je donesena odluka o novoj lokaciji Imunološkog zavoda. Rugvica će, prema riječima ministra Beroša, postati trajni dom te institucije.

Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo graditeljstva i Imunološki zavod postigli su rješenje kojim poslovna zona Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda. "Učinili smo značajan iskorak ovog strateškog projekta i pokazali snažnu volju i odlučnost Vlade, Ministarstva zdravstva i Imunološkog zavoda da se, nakon 30 godina, ostane pri odluci revitalizacije Imunološkog zavoda kao važne ustanove u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske", rekao je ministar Vili beroš.

Ovom Odlukom Općina Rugvica, kao vlasnik, daruje Imunološkom zavodu, zemljište u radnoj zoni Rugvica – sjever, površine 69.761 m2 s potencijalom ukupne minimalne veličine 20.000 m3 u svrhu izgradnje cjelokupne tvornice bioloških lijekova, izgradnje izdvojenog pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva PROMJENE I U BOLNICAMA Beroš najavio reformu zdravstva: ''Vraćamo se na postavke Andrije Štampara''

Pročitajte i ovo Lijekovi NEZADOVOLJNI MEDICINARI Pijete lijek za tlak, alergiju ili nesanicu? Zbog izmjena zakona, doktor bi vas mogao prijaviti policiji

"Sve druge aktivnosti u pripremi izgradnje novog Imunološkog idu svojim tijekom. Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za dvije godine dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti devet mjeseci od pozitivnog završetka javnog natječaja, odnosno odabira izvođača po provedenom natječaju", priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Kako Imunološki zavod raspolaže dozvolama za obavljanje pokusa na životinjama i uzgojnim dozvolama, postoje osnovni preduvjeti da se u sklopu nove tvornice izgradi i pogon za preradu hiperimune konjske plazme, kao zaokružena cjelina na jednoj lokaciji, na kojoj bi se odvijala prerada, punjenje i opremanje, a za sve navedeno poslužit će postojeći resursi na farmi u Svetoj Nedelji.

"Imunološki zavod je perjanica naše znanosti i zaslužuje sve moguće međuresorne napore", zaključio je, među ostalim, ministar Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene