Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova nada?

Naši znanstvenici o novoj metodi liječenja raka: "Ovo je značajno otkriće, ali nemoguće je govoriti o lijekovima za ljude"

prof.dr. Ivan Đikić, znanstvenik
prof.dr. Ivan Đikić, znanstvenik DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija prof.dr. Ivan Đikić, znanstvenik prof.dr. Ivan Đikić, znanstvenik Foto: DNEVNIK.hr Znanstvenici korak prema izliječenju karcinoma - 2 Znanstvenici korak prema izliječenju karcinoma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Miranda Zaharija, oboljela Miranda Zaharija, oboljela Foto: DNEVNIK.hr Pero Lučin, prof. dr. sc. Pero Lučin, prof. dr. sc. Foto: DNEVNIK.hr +1 Ira Pavlović Rzžić, prim.dr.sc. Galerija 1/6 >>
Novootkrivena stanica našeg imunološkog sustava mogla bi se iskoristiti za borbu protiv svih vrsta raka, objavili su britanski znanstvenici.

Karcinomi prostate, dojke, pluća i debelog crijeva samo su neki od malignih tumora koji bi se mogli liječiti T-stanicama iz krvi, objavili su to znanstvenici sa Sveučilišta u Cardiffu u časopisu Nature Immunology.

Pročitajte i ovo Liječnici, ilustracija Dug popis simptoma Post COVID sindrom postaje sve ozbiljniji zdravstveni problem, liječnica upozorava koje posljedice pacijentima mogu ostati i do kraja života Ivan Đikić - 3 Cjepljen u sveučilišnoj bolnici I svjetski poznati znantvenik Đikić cijepio se AstraZenecom pa poslao poruku svima: ''Moramo ubrzati cijepljenje...''

"Ovaj rad je pokazao da je moguće izolirati, uzgojiti klon takvih stanica koji je u stanju ubijati različite tumorske stanice, a ne oštetiti vlastite stanice", objašnjava Pero Lučin, predstojnik Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Eksperiment je napravljen u laboratoriju na miševima te izoliranim stanicama ljudske leukemije.

"Ovo je jedno značajno bazično otkriće, ali je nemoguće govoriti o novim lijekovima koji bi djelovali kod ljudi jer je sve što je napravljeno napravljeno je na miševima i pokazuje dobru direkciju", napominje znanstvenik Ivan Đikić.

Metodu za pacijente tek treba klinički istražiti. A da će proći još puno vremena dok se ova nova terapija ne uvede u svakodnevno liječenje karcinoma, svjesni su i liječnici.

"Što je ključno da bi on mogao biti primjenjiv za sve ljude, da ne moramo uzeti stanice od jednog čovjeka pa liječiti tog čovjeka nego da bi mogli imati T-stanice koje bi mogle biti univerzalne", kaže onkologinja i predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije Ira Pavlović Ružić.

Otkriće britanskih znanstvenika donosi novu nadu oboljelima. "Divno! Kada bi bilo ostvarivo i kada bi se to dogodilo bili bi svi presretni i mi koji smo već prošli, jer nikad ne znaš da li će se karcinom vratiti ili neće i za sve one koji su u fazi liječenja", kaže Miranda Zaharija.

Iako se imunoterapija T-stanicama istražuje već desetljećima, ovo istraživanje veliki je korak prema jeftinijem i efikasnijem načinu liječenja najtežih bolesti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene