Umjesto jedne metode liječenja jednake za sve, rak u Hrvatskoj uskoro će se liječiti personalizirano. Farmaceutski gigant Roch osniva Zavod za personaliziranu medicinu.

Galerija Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)

"Svaki pacijent će svoj tumor moći testirati i sukladno tom nalazu dobiti ciljanu terapiju. Istovremeno će se svi podaci prikupljati. Imat ćemo bazu podataka svakodnevnih kliničkih ishoda i na bazi njih imati nove informacije na kojima će se zasnivati nove terapijske opcije", rekao je danas dr. Milorad Gošev, generalni direktor tvrtke Roche Hrvatska.

Vezani članci Pred kamerama Provjerenog ponosno pokazale svoje ožiljke (Foto: Provjereno) - 4 Tri žene i tri hrabre pobjede protiv karcinoma: Ponosno su stale pred kamere i pokazale svoje ožiljke Borba protiv raka (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Napipala je kvržicu na dojci. Tada je počela njezina borba, koja traje već punih 18 godina

"Pomak koji se sada radi jest takav da kočimo metaboličke putove, neovisno o kojoj se vrsti tumora radi, ali preduvjet je da imamo puno pprofiliranje da vidimo o kakvim je mutacijama riječ", kazao je prof. dr. sc. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onokologiju u KBC-u Zagreb.

Laboratorij će biti u KBC-u Zagreb. Postoje tek dva takva u Europi - u Njemačkoj i Švicatskoj. Ukupno će se uložiti 90 milijuna kuna te zaposliti i educirati 30 zdravstvenih djelatnika. "Dolazit će kolege iz Njemačke, Amerike koji vode slične projekte. Izmjenjivat će se iskustva", rekao je Gošev.

Samo prošle godine u Hrvatskoj je bilo više od 24 tisuće novootkrivenih slučajeva raka, a umrlo je više od 14 000 oboljelih. Najčešći uzrok smrtnosti su rak pluća, debelog crijeva, prostate i rak dojke.

"To je ideja da se svim bolesnicima omogući učinkovito liječenje, istodobno s manje nuspojava, dakle da značajno povećamo stupanj odgovora", dodao je Pleština. "Ciljano će se davati lijek prema onome što će se genetski očitati u bolesti u genomu pocijenta, to znači osjetno bolji ishod liječenja", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Liječenje će pokrivati HZZO, potvrdio je Kujundžić.

O gigantu koji ulaže najbolje govori podatak - Roche ima 94.000 zaposlenika na svim stranama svijeta. Samo prošle godine uložili su čak 11 milijardi švicarskih franaka u istraživanje i razvoj, ostvarili prodaju od gotovo 57 milijardi franaka. A laboratorij u Hrvatskoj bi mogao startati prije ljeta sljedeće godine.

Nada je to za sve oboljele. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Kakva transformacija novog ministra: U nekoliko godina drastično je promijenio imidž Novi ministar državne imovine (Foto:Patrik Macek/Pixsell) - 2 Mario Banožić (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) Mario Banožić (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) +3 Mario Banožić (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju