Umjesto jedne metode liječenja jednake za sve, rak u Hrvatskoj uskoro će se liječiti personalizirano. Farmaceutski gigant Roch osniva Zavod za personaliziranu medicinu.

Galerija


"Svaki pacijent će svoj tumor moći testirati i sukladno tom nalazu dobiti ciljanu terapiju. Istovremeno će se svi podaci prikupljati. Imat ćemo bazu podataka svakodnevnih kliničkih ishoda i na bazi njih imati nove informacije na kojima će se zasnivati nove terapijske opcije", rekao je danas dr. Milorad Gošev, generalni direktor tvrtke Roche Hrvatska.

Vezani članci Pacijentica i njena kćer U idućih 11 godina Hrvatska će uložiti 1,5 milijardi kuna u prevenciju i liječenje jedne od najsmrtonosnijih bolesti U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Ljiljanina priča: Toliko je puta imala karcinom da ne može riskirati – doživotno će primati terapije

"Pomak koji se sada radi jest takav da kočimo metaboličke putove, neovisno o kojoj se vrsti tumora radi, ali preduvjet je da imamo puno pprofiliranje da vidimo o kakvim je mutacijama riječ", kazao je prof. dr. sc. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onokologiju u KBC-u Zagreb.

Laboratorij će biti u KBC-u Zagreb. Postoje tek dva takva u Europi - u Njemačkoj i Švicatskoj. Ukupno će se uložiti 90 milijuna kuna te zaposliti i educirati 30 zdravstvenih djelatnika. "Dolazit će kolege iz Njemačke, Amerike koji vode slične projekte. Izmjenjivat će se iskustva", rekao je Gošev.

Samo prošle godine u Hrvatskoj je bilo više od 24 tisuće novootkrivenih slučajeva raka, a umrlo je više od 14 000 oboljelih. Najčešći uzrok smrtnosti su rak pluća, debelog crijeva, prostate i rak dojke.

"To je ideja da se svim bolesnicima omogući učinkovito liječenje, istodobno s manje nuspojava, dakle da značajno povećamo stupanj odgovora", dodao je Pleština. "Ciljano će se davati lijek prema onome što će se genetski očitati u bolesti u genomu pocijenta, to znači osjetno bolji ishod liječenja", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Liječenje će pokrivati HZZO, potvrdio je Kujundžić.

O gigantu koji ulaže najbolje govori podatak - Roche ima 94.000 zaposlenika na svim stranama svijeta. Samo prošle godine uložili su čak 11 milijardi švicarskih franaka u istraživanje i razvoj, ostvarili prodaju od gotovo 57 milijardi franaka. A laboratorij u Hrvatskoj bi mogao startati prije ljeta sljedeće godine.

Nada je to za sve oboljele. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Kakva transformacija novog ministra: U nekoliko godina drastično je promijenio imidž