Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom Međunarodnog dana mira, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku javnosti.


U svojoj poruci, Josipović je naveo da Hrvatska danas kao članica Ujedinjenih naroda pridonosi izgradnji mira te je izrazio nadu da će i sutra kao članica Europske unije davati svoj doprinos izgradnji europskog zajedništva, istodobno učvršćujući mir u regiji i snažeći mir u svijetu.

'Danas obilježavamo Međunarodni dan mira. Simbolično, taj se dan naziva i danom nenasilja i prekida neprijateljstava u svijetu. Nažalost, i ove će godine u nekim dijelovima svijeta to ostati samo literarna forma. Ratni sukobi, otvorena neprijateljstva koja prijete eskalacijom te destruktivna narav terorizma učestalo nam ukazuju da je uspostava, izgradnja i održanje svjetskog mira najvažnija, ali istodobno i najosjetljivija zadaća na kojoj čovječanstvo mora raditi', naveo je predsjednik.

>> Predsjednik kao suprug i otac poručuje ženama: Nemojte trpjeti nasilje!

Napomenuvši kako se proteklo stoljeće često naziva stoljećem rata, predsjednik je naveo da stradanja koja su nadmašila sve dotad viđeno pokazuju kako tehnološki napredak može biti uzaludan, štoviše i opasan ukoliko ga ne prate evolucija na području ljudske svijesti o humanosti, ljudskim pravima, shvaćanje da je moguća mirna koegzistencija među državama i narodima.

Predsjednik je naveo kako su i naše generacije na prostorima imale prilike osjetiti rat i njegove užasne posljedice na države i društva pri čemu su najveću cijenu platili pojedinci, oni koji su u misiji uspostave mira položili svoje živote, ugrozili svoje zdravlje, oni koji su ostali bez najmilijih, koji su pretrpjeli progone, ostali bez imovine.

>> Josipović osudio govor mržnje

'Osvrćući se dvadesetak godina unatrag svjesni smo važnosti i značenja mira u svijetu, rekao je predsjednik, ističući da danas Republika Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda pridonosi izgradnji mira. Naši vojnici i policajci aktivni su u misijama diljem svijeta. Predano i odgovorno radimo na razvijanju i učvršćenju dobrosusjedskih odnosa. Suočavanje s prošlošću i istina važne su komponente uspostave trajnog mira. Vjerujemo kako ćemo i sutra kao članica Europske unije davati svoj doprinos izgradnji europskog zajedništva, istodobno učvršćujući mir u regiji i snažeći mir u svijetu', zaključio je Josipović u poruci u povodu Međunarodnog dana mira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna U Umjetničkom paviljonu otvorena izložba Joana Miroa Slika nije dostupna Papa nadletio Hrvatsku: Evo što nam je poručio!
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju