Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki se i vraćaju izdaleka

Slavonija postigla značajan uspjeh: Zaustavljen odlazak liječnika iz Hrvatske

Liječnici se vraćaju u Slavoniju (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Liječnici se vraćaju u Slavoniju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Liječnici se vraćaju u Slavoniju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Liječnici se vraćaju u Slavoniju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici se vraćaju u Slavoniju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Liječnici se vraćaju u Slavoniju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Liječnici se vraćaju u Slavoniju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Dobre vijesti stižu iz Slavonije. Nakon što su napustili svoje poslove, odselili i karijeru nastavili negdje drugdje, neki su se liječnici ipak odlučili vratiti.

U Klinički bolnički centar Osijek tako se vraćaju specijalisti iz Arapskih Emirata, a mlade stručnjake uspio je privući i Dom zdravlja.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Slika nije dostupna Podržavaju štrajk liječnika Osječki HDZ proziva Ostojića: Bahat je, brine samo o svom 'stajlingu'

Dvije godine nakon fakulteta dr. Tea Novaković iskustvo je brusila u Zagrebu, no odlučila se vratiti u Slavoniju. Od kolovoza radi kao stomatolog osječkog Doma zdravlja u prigradskom naselju Tenja.

"Došla sam u grad koji je blizu mjesta gdje sam odrastala, u okolinu gdje sam odrastala i nekako svi ti faktori kad se sklope, onda shvatite da je to nešto što čini čovjeka sretnim", kazala je dr. Tea Novaković, stomatolog.

Sreću na području Osijeka odlučilo je potražiti i četvero mladih liječnika iz Dalmacije, među njima i dr. Matea. "Dovela me, ono, kratko - potraga za poslom", pojasnila je dr. Matea Ćurčija, stomatolog.

Odlazak zaustavljen

U osječkom Domu zdravlja kažu - odlazak liječnika je zaustavljen. "Unazad nekoliko mjeseci ne bilježimo niti jedan odlazak naših doktora bilo u druge krajeve Hrvatske, ili pak izvan granica Hrvatske, događa se obrnuta situacija", rekao je ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić.

"Svakodnevno se radi na nekom poboljšavanju i s materijalima, mislim, svi su nam na usluzi neprestano, cijeli Dom zdravlja", dodaje Ćurčija.

Pozitivni pomaci vide se i u Kliničkom bolničkom centru. Iako im i dalje odlazi između 10 i 15 specijalista na godinu, prvi put liječnici su se počeli i vraćati.

"Početkom godine nam se vratila jedna pedijatrica. Od siječnja nam dolazi, vraća nam se jedan intervencijski kardiolog", kazao je ravnatelj osječkog KBC-a doc.dr.sc. Željko Zubčić.

Pregovara se s još nekoliko liječnika

Pregovara se s još nekoliko specijalista koji su karijeru nastavili u bogatim arapskim zemljama. "Nije samo da su oni otišli u druge bolnice da bi više zaradili, nego su usvojili i nove tehnike i metode liječenja koje sada evo donose u KBC", dodaje Zubčić.

"Ja sad ovo sad, a vjerujem za još dugi niz godina, ne bih mijenjala za ništa, ni za Zagreb ni za neku Njemačku", ističe dr. Tea Novaković, stomatolog.

Za liječnike povratnike život kod kuće ipak ima prednost. Doc.dr.sc. Dario Mužević, v.d. predstojnika Klinike za neurokirurgiju prije mjesec dana vratio se iz Abu Dhabija.

S njim je za Dnevnik Nove TV razgovarala reporterka Marina Bešić Đukarić.

Gotovo dvije godine bili ste dio tima jedne od najskupljih bolnica u svijetu, zašto ste se vratili?

Razlozi mojeg povratka u Osijek i Hrvatsku su višestruki. Riječ je o privatnim i obiteljskim razlozima s jedne strane, a s druge strane i o profesionalnim razlozima i prilikama koje u ovom trenutku u Osijeku imam.

Kakva je bila bolnica u kojoj ste radili u usporedbi s osječkom?

Bolnica u kojoj sam radio bila je jedna od najsuvremenijih, najskupljih i najljepših bolnica na svijetu s jednim predivnim timom stručnjaka iz čitavog svijeta koja je mogla pružiti maksimu, kako njezinim djelatnicima tako i bolesnicima, kako u smislu komfora i opremljenosti.

Međutim, ako je usporedimo s našim bolnicama pa i s osječkom bolnicom, ona fundamentalna oprema u jednoj visokotehnologiziranoj struci kao što je neurokirurgija, je praktički identična. Tu nekih bitnih razlika nema.

Zašto ste uopće otišli iz Hrvatske?

U jednoj fazi karijere, kad završite specijalističko usavršavanje, hoćete napraviti korak dalje koji nije možda predviđen u našem sustavu. I onda se morate snaći na takav jedan način.

Internacionalnu edukaciju možete dobiti tako da odete nekamo raditi na dulje ili kraće vrijeme, uz ideju da se jednog dana vratite s onim što ste naučili i donesete nešto novo nazad u Hrvatsku.

Jeste li bili u prilici da dvojite?

Iskreno, odluka za povratkom je možda bila teža od odluke za odlaskom. Međuti, tako sam odlučio i mislim da nisam pogriješio.

Što biste poručili kolegama koji se dvoje i planiraju otići iz Hrvatske?

Apsolutno neka to učine, ali neka se i vrate. Takvo međunarodno iskustvo je dobro došlo u medicini.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Aktualno Policija građane moli za pomoć: Prepoznajete li muškarca s fotografija? Pretukao je mladića u Zagrebu Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 7 Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 7 Foto: PUZ Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 6 Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 6 Foto: PUZ Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 5 Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 5 Foto: PUZ Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 4 Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 4 Foto: PUZ Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 3 Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 3 Foto: PUZ +1 Policija traži ovog muškarca (Foto: PUZ) - 2 Crna kronika Policija građane moli za pomoć: Prepoznajete li muškarca s fotografija? Pretukao je mladića u Zagrebu 1/7 >>

Aktualno 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj A1 Hrvatska - 1 A1 Hrvatska - 1 Foto: PR A1 Hrvatska - 2 A1 Hrvatska - 2 Foto: PR A1 Hrvatska - 3 A1 Hrvatska - 3 Foto: PR A1 Hrvatska - 4 A1 Hrvatska - 4 Foto: PR A1 Hrvatska - 5 A1 Hrvatska - 5 Foto: PR +4 A1 Hrvatska - 6 Tech 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj 1/10 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene