Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lista Hrvatske stranke prava (HSP) na današnjim prijevremenim izbora za osječko Gradsko vijeće dobila je najveći broj glasova - 31,31 posto, izvijestilo je Gradsko izborno povjerenstvo (GIP), objavljujući na konferenciji za novinstvo privremene neslužbene rezultate prikupljene sa svih 111 biračkih mjesta.


Na drugom je mjestu koalicijska lista Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje i Hrvatske seljačke stranke (HDSSB-HSS) sa 23,63 posto glasova, a slijedi je lista Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), sa 20,12 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna HDZ opet izgubio Vukovar Slika nije dostupna Split: Prihvaćen rebalans gradskog proračuna

Izborni prag prešle su liste Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) sa 11,93 posto glasova, te koalicija Hrvatske narodne stranke, Hrvatske stranke umirovljenika i Zelenih Hrvatske (HNS-HSU-ZH) sa 8,87 posto glasova.

Ostale liste nisu prešle izborni prag.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima u novome sazivu osječkoga Gradskoga vijeća od 25 vijećnika, HSP će imati devet vijećnika, koalicija HDSSB-a i HSS-a šest vijećnika, dok će HDZ imati pet vijećnika. Tri vijećnika imat će SDP, a koalicija HNS-HSU-ZH dva vijećnika.

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Darko Krušlin izvijestio je da je na današnje izbore izašlo 43,07 posto, od ukupno 102.756 upisanih birača.

Dodao je kako su prigovori HDSSB-a i HSLS-a na tijek izbornog procesa odbijeni kao neutemeljeni.

Konačne neslužbene rezultate današnjih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Osijeka Gradsko izborno povjerenstvo objavit će u utorak, nakon čega teče rok od 48 sati za podnošenje prigovora. Ako ih ne bi bilo rezultati će, po isteku žalbenog roka, postati i službeni.