Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raspadaju se proračuni

I općine, gradovi i županije na koljenima zbog skupljih računa: "To je čisti harač"

Aktualno Galerija Dino Blažević Dino Blažević Foto: DNEVNIK.hr Grijanje: Ilustracija Grijanje: Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Računi Računi Foto: DNEVNIK.hr Voda Voda Foto: DNEVNIK.hr +4 Nenad Bosilj Galerija 1/9 >>
Uplatnice za režije s basnoslovnim iznosima ne dolaze samo građanima - muče i škole, bolnice, institucije, pa onda i njihove osnivače - gradove, općine i županije. Iako bi mnogi vjerojatno pomislili kako je njima lako, često i nije baš tako. Neki su već dobili ovrhe, a drugi odustaju od projekata.

Računi za režije na koljena bacaju institucije diljem države. Sinjskom Vodovodu prijeti ovrha zbog računa za struju.

"Ove godine u sedmom mjesecu dva milijuna kuna koliko je bilo za cijelu prošlu godinu. To je čisti harač. Žele ovršiti vodovod cetinske krajine i na tome rade već mjesecima", kaže gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Muka je i na drugom kraju Hrvatske. Varaždinski gradonačelnik tvrdi da im prijeti minus od 15 milijuna kuna.

"Struja je otišla gore tri puta, plin dva puta, ovisi kad nam ističe koji ugovor o javnoj nabavi za pojedine škole, vrtiće, javne ustanove, poput bazena, gdje zaista imamo najveće probleme", rekao je Nenad Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Pročitajte i ovo Ilustracija OKVIRNA PROCJENA Računi kao šamari: Izračunali smo koliko će vam se još isprazniti džepovi kad krene sezona grijanja

A Varaždin ima proračun od 600 milijuna kuna. Ako oni grcaju u problemima, zamislite kako je općini Ribnik. Institut za financije prošle godine proglasio ju je najsiromašnijom općinom. Proračun im je tek 4 milijuna kuna, a imaju 300-injak stanovnika, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

"U ovoj polovici godine platili smo iznos koji smo za cijelu godinu platili za javnu rasvjetu. Za sada nećemo odustajati ni od jednog projekta, ali vidjet ćemo kako će biti s daljnjim rastom", rekao je Dino Blažević, načelnik općine Ribnik.

Jer sve što rade financiraju različitim fondovima. Sami ionako ne mogu.

Rasvjeta je skupa i Medulinu, noću će biti 30% slabija, a oni su, po Institutu za javne financije, najbogatija hrvatska općina.

"Kompletno poskupljenje električne energije utjecat će sigurno na daljnje poslovanje, nadam se ne previše, neke projekte ćemo prolongirati za naredno razdoblje kako bi podmirili račune", rekao je Ivan Kirac, načelnik općine Medulin.

Pročitajte i ovo Prazan novčanik, ilustracija spojene posude Novi udar na budžet građana, gotovo nitko ga neće moći izbjeći: "Usluge za kućanstva narasle su nam za 100 posto"

A kako podmiriti troškove grijanja škola, bolnica, otkud novac za prijevoz učenika? To brine županije.

"U školstvu su prosječno 18,7% povećani troškovi prijevoza učenika i negdje oko 60% su povećani troškovi grijanja. Škole i bolnice su osigurane po pitanju ogrjevnih energenata", rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavski.

Pročitajte i ovo Struja - 3 tko će dobiti potpore? Iscurile informacije: Kako će se Vlada obračunati s energetskom krizom?

Sve oči uprte su u Vladu i njihov plan za spas. Nadaju se da će institucijama režije naplaćivati po istim cijenama kao i kućanstvima. A što su smislili, u Vladi ne otkrivaju. Kažu samo da je plan u finalnoj fazi.

Funkcioniranje bolnica ili škola zasada nitko ne želi dovesti u pitanje - jer za to se mora imati. No taj novac odnekud treba uzeti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene