Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spojene posude

Novi udar na budžet građana, gotovo nitko ga neće moći izbjeći: "Usluge za kućanstva narasle su nam za 100 posto"

Aktualno Galerija Voda - 4 Voda - 4 Foto: DNEVNIK.hr Voda - 3 Voda - 3 Foto: DNEVNIK.hr Voda - 2 Voda - 2 Foto: DNEVNIK.hr Voda - 1 Voda - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prazan novčanik, ilustracija Galerija 1/5 >>
Val poskupljenja prelio se i na cijene vode. Što se tiče računa, ovisno u kojem dijelu Hrvatske živite - ili su već porasli ili vas to tek čeka.

Od 1. kolovoza šibenskim slavinama teče voda skuplja do 25 %. Skuplju vodu od srpnja troše i građani Otočca.

"Vodne usluge za kućanstva narasle su za 100 %. Umjesto dosadašnjih sedam kuna građani će novu cijenu vode plaćati po 14,75 kuna. Glavni razlog povećanja cijena vodnih usluga koje isporučuje komunalac je ogromno povećanje cijena električne energije od 330 i više posto", rekao je gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

Isto bi moglo u idućoj godini čekati i Varaždince, i to za oko 30 %. Zagreb pak čeka potez države, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

"Ako se dogode one najave koje se najavljuju o velikom poskupljenju električne energije, mi nećemo moći održati cijenu vodne usluge na ovoj razini", rekao je Davor Poljak, direktor zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje.

Pročitajte i ovo Plin - 5 Skupi plin - skuplji prozvodi Zbog strelovitog rasta cijena plina dublje ćemo posezati u novčanik, ali HERA za građane ima jednu dobru vijest

Kalkulira se i u Rijeci. Četiri i pol puta poskupjela je struja za riječki vodovod… Pitanje je hoće li se to preliti na račune građana.

"Osim što je poskupjela cijena električne energije, poskupjeli su još neki troškovi, kao što su sirovine, nafta, asfalt itd. Nismo sretni kad kažemo da su ta neka poskupljenja neminovna, a da ćemo mi napraviti maksimalan napor da građani to što manje osjete", rekao je Andrej Marochini, direktor VIK-a Rijeka.

Od povećanja, koliko god ono bilo, najviše strepe veliki potrošači.

"Praona, kuhinja, grijanje, kotlovi, tako da bez toga postrojenje ne može funkcionirati. Ovo je jako velika ustanova, ima skoro 250 sanitarnih čvorova, to znači da tu voda teče u potocima", kazala je Snježana Drašković, v. d. ravnateljice Doma za starije osobe Kantrida.

O njoj ovise i poljopivrednici i njihov proizvod.

Pročitajte i ovo Struja - 2 sve ide gore Strujni udar na proračun: Dnevnik Nove TV ima pojašnjenje iz HEP-a oko cijena struje

"To sve nekako ne ide na štetu kupca, nego na štetu poljoprivrednika, jer ja koja se time bavim ne nastojim sve ono što ja ne zaradim namiriti od kupca, nego sebi smanjiti i tu dobit, koja je mala", kaže Irena Kukurin Babić iz Udruge Zeleni Kastav.

Malo zadovoljstvo bar zasad čeka korisnike Istarskog vodovoda. Ni njima ni Dubrovčanima cijene neće rasti. Mirni su i Osječani - nema poskupljenja ove godine.

"Kad smo mi genijalci, pa nema kod nas, naravno da neće poskupjet", smatra Marijana iz Osijeka. Bar mala utjeha i predah u valu poskupljenja životnih potreba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene