Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješan turistički test

Poznato koliko turista trenutno boravi u Hrvatskoj, pogledajte i koje su destinacije najviše pod opsadom: "Sezona je počela nikad ranije"

Aktualno Galerija Sjajni turistički rezultati, ilustracija - 2 Sjajni turistički rezultati, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sjajni turistički rezultati, ilustracija - 1 Sjajni turistički rezultati, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sjajni turistički rezultati, ilustracija - 3 Sjajni turistički rezultati, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Blagdansko ozračje na Kvarneru, ilustracija - 1 Blagdansko ozračje na Kvarneru, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Blagdansko ozračje na Kvarneru, ilustracija - 2 Galerija 1/8 >>
Prvi turistički test bio je itekako uspješan. U Hrvatskoj trenutačno boravi više od 120.000 turista od kojih 100.000 stranih, kažu podaci E-vizitora. To je za oko 50.000 više nego u isto vrijeme prošle godine.

Od ukupnog broja turista više od 110.000 boravi na obali, ostali na kontinentu. Najviše ih je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Gledano prema destinacijama, najviše je turista u Rovinju, Poreču, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu. Nabrojniji su s tržišta Njemačke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Slovačke i Mađarske, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"Uživamo u Splitu. Šetamo. Doista je poput male avanturističke zemlje", rekao je jedan od posjetitelja iz Velike Britanije. Inflacija im, čini se, ne kvari planove. "Gotovo je sve isto", usporedio je posjetitelj iz Češke.

Drektorica hotela Nevena Tomaš Čikeš, rekla je da su stopostotno popunjeni bili na Uskrs, kao i na uskrsni ponedjeljak. "Prosječna cijena sobe nam je bila 180 eura", kazala je Tomaš Čikeš.

Turistički djelatnici pak unatoč sjajnim prvim rezultatima i dalje imaju problema s radnom snagom. "Jako smo zadovoljni, sezona je nikad ranije počela. Mislim da ćemo poginuti u najboljem smislu riječi. Manjak radne snage je evidentan. Bit će teško, bit će čupavo. Tko preživi - pričat će", rekla je Tomaš Čikeš.

U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno 1,2 milijuna dolazaka i 3,5 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje lani to je rast od 35 posto u dolascima i 29 posto u noćenjima.

Više od 30.000 turista koji borave na Kvarneru za ove uskrsne blagdane uživa u ponedjeljak u lijepom vremenu i bogatoj ponudi na obali, ali i u zaleđu.

Tako je u Kaštelu iznad Opatije već od 10 sati podijeljen tradicionalni uskrsni doručak, a u samoj Opatiji tisuće gostiju izletnika uživaju u duhu Uskrsa u lijepo uređenim parkovima, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Pročitajte i ovo Blagdansko ozračje na Kvarneru, ilustracija - 1 Uskrsni blagdani Deseci tisuća turista na Kvarneru, Opatija im ponudila nesvakidašnje prizore: "Ovo nam je sada otvorenje sezone"

Mnogi nisu zaobišli ni izložbu limenih staraca - oldtimera koji u ponedjeljak krase opatijsku Slatinu. Bogomil Šulina iz Liburnia Classic Cluba Opatija je kazao da im je to sada otvorenje sezone. "Zato smo samo iz našeg kluba. Izloženi su auti i poslije toga idu, naravno, natjecanja, druženja, reliji, gostovanja, gosti kod nas i tako dalje", rekao je Šulina.

"Običaji se ne smiju zaboraviti. Moramo ih čuvati, tko će ih drugi ako ne mi sami", zaključio je Radenko.

 

Više o dosadašnjem turističkom odazivu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene