Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac Zdenko Posavec odbio je zahtjev za pritvaranjem Branimira Glavaša uz obrazloženje da dokazi o njegovom navodnom utjecanju i pritisku na svjedoke nisu dostatni za određivanje pritvora.


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zahtjev je temeljilo na navodnom pritisku Glavaša na četiri svjedoka.

Vezani članci Slika nije dostupna Produljen istražni postupak u slučaju 'Selotejp' Slika nije dostupna Produljen pritvor za osumnjčenike u slučaju 'selotejp'

Sudac Posavec je, pak, kako se doznaje od njegovog kolege i
glasnogovornika suda Krešimira Devčića, u svojoj odluci naveo da je do sada u istrazi saslušao 24 svjedoka te da mu se nitko od njih nije požalio na nekakav pritisak od strane Glavaša ili bilo koga drugoga. Među njima su bili i neki svjedoci za koje u tužiteljstvu tvrde da su bili pod pritiskom.

Posavec je stoga zaključio da nema bojazni da bi se utjecajem na svjedoke mogla omesti istraga koju protiv Glavaša i drugoosumnjičenog Krunoslava Fehira vodi od sredine lipnja ove godine.

Tužiteljstvo u roku dva dana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje
izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. Odluka tog vijeća je pravomoćna.

Zagrebačko tužiteljstvo do sada je u dva navrata tražilo pritvaranje Glavaša, no oba zahtjeva su im odbijena, kao i žalbe na te odluke.

Glavaša tužiteljstvo tereti da je osobno naredio zlostavljanje i
ubojstvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje troje srpskih civila.

Krunoslav Fehir, drugoosumnjičeni za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.