Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nije tajna iz retorike da je HDZ otišao udesno, tamo gdje je Tuđman pazio da uvijek bude i desnijih od njega.


Tomislav Karamarko naumio je osigurati još jednu pobjedu i trasirati put prema Banskim dvorima. U tom cilju ne preza ni od ničega. Retorički i kombinatorički. Za sada nema namjeru uzmicati.

Vezani članci Mislav Bago - 2 ''Ne sumnjam da će mnogi kupovati slobodu potapajući druge. Nažalost, sve upućuje na to da će svi putevi voditi prema Milanu Bandiću'' Mislav Bago Analiza Mislava Bage: "HDZ je prošao dobro, Plenković je prošao loše. Bit će prava borba za njegova nasljednika"

Ideološke bitke koje je otvorio imaju za cilj prvo homogenizirati svoje birače, 'probuditi' ih, ali i nadati se da će se kao na lijepak opet na njih nalijepiti Zoran Milanović.

A kad se vode ideološke bitke uvijek, ali uvijek povijest je pokazala da HDZ prođe bolje od SDP-a. To im je uspjelo prošle godine s Ružom Tomašić. Zoran Milanović tada je svojom isključivošću za suradnjom s Jakovčićem i napadima na Ružu Tomašić osigurao, istina tanku, ali pobjedu veliku kao kuća Karamarku.

Tko zna kako bi izgledala budućnost HDZ-a pa i Karamarka da nije na drugoj strani imao Milanovića. Tko zna bi li danas možda i bio predsjednik HDZ-a ili bi ga isti oni koji su ga kombinatorikom podržali iza prvog zavoja iskrcali i izabrali 'umiveno' lice HDZ-a.

Tata, kupi mi auto, bicikl i romobil

Karamarko i sada igra na istu kartu. I s istim ljudima. Dobro, malo je proširio listu suradnika na Marijanu Petir. Ne osvrće se za sada na dobronamjerne kritike pučana da Ruži Tomašić s njima nije mjesto.

Karamarko je odlučio čini se, da mu je važnija hrvatska pobjeda od europske legitimacije. Očito igra i na zaboravnost i pragmatičnost pa i pučana koji bi za godinu dana mogli prijeći preko svega i poduprijeti svog kandidata za budućeg premijera.

Legitimno, no je li i mudro dugoročno HDZ-u? Nije tajna iz retorike da je HDZ otišao udesno, tamo gdje je Tuđman pazio da uvijek bude i desnijih od njega. Možda s tim i takvim stavovima može dobiti koji glas pa i doći na vlast. Ali, s takvom retorikom neće moći voditi zemlju.

A onda za njega nastupa noćna mora. Kao i Sanader može dobiti svoju Rivu. Jedno je govorio, radio i obećavao do dolaska u Banske dvore. A onda bi morao drugo provoditi u Banskim dvorima.

Hoće li po drugi put njegovi birači oprostiti takav salto morale? A da se malo bavi ekonomijom? Eto, nema naznaka što HDZ želi staviti u fokus: osim dijagnoze, spaljene zemlje ili uništene Hrvatske od Karamarka nismo čuli konkretnu ekonomsku ideju.

Možda samo da počne s mjerama koje je predložila Vlada u kojoj je sjedio on i njegov ekonomski tim. Lijepo su ih napisali. No, dalje nisu otišli. Kada bi probao s tim, puno bi napravio i za svoju vjerodostojnost da jedno govori i radi i na vlasti i u oporbi. Ali, može li prijeći preko taštine, e to je čini se u politici najteže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook