Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

Od Karamarka nismo čuli konkretnu ekonomsku ideju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije tajna iz retorike da je HDZ otišao udesno, tamo gdje je Tuđman pazio da uvijek bude i desnijih od njega.

Tomislav Karamarko naumio je osigurati još jednu pobjedu i trasirati put prema Banskim dvorima. U tom cilju ne preza ni od ničega. Retorički i kombinatorički. Za sada nema namjeru uzmicati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage Bosansko ili bošnjačko proljeće Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage Dvije godine, ali čega?

Ideološke bitke koje je otvorio imaju za cilj prvo homogenizirati svoje birače, 'probuditi' ih, ali i nadati se da će se kao na lijepak opet na njih nalijepiti Zoran Milanović.

A kad se vode ideološke bitke uvijek, ali uvijek povijest je pokazala da HDZ prođe bolje od SDP-a. To im je uspjelo prošle godine s Ružom Tomašić. Zoran Milanović tada je svojom isključivošću za suradnjom s Jakovčićem i napadima na Ružu Tomašić osigurao, istina tanku, ali pobjedu veliku kao kuća Karamarku.

Tko zna kako bi izgledala budućnost HDZ-a pa i Karamarka da nije na drugoj strani imao Milanovića. Tko zna bi li danas možda i bio predsjednik HDZ-a ili bi ga isti oni koji su ga kombinatorikom podržali iza prvog zavoja iskrcali i izabrali 'umiveno' lice HDZ-a.

Tata, kupi mi auto, bicikl i romobil

Karamarko i sada igra na istu kartu. I s istim ljudima. Dobro, malo je proširio listu suradnika na Marijanu Petir. Ne osvrće se za sada na dobronamjerne kritike pučana da Ruži Tomašić s njima nije mjesto.

Karamarko je odlučio čini se, da mu je važnija hrvatska pobjeda od europske legitimacije. Očito igra i na zaboravnost i pragmatičnost pa i pučana koji bi za godinu dana mogli prijeći preko svega i poduprijeti svog kandidata za budućeg premijera.

Legitimno, no je li i mudro dugoročno HDZ-u? Nije tajna iz retorike da je HDZ otišao udesno, tamo gdje je Tuđman pazio da uvijek bude i desnijih od njega. Možda s tim i takvim stavovima može dobiti koji glas pa i doći na vlast. Ali, s takvom retorikom neće moći voditi zemlju.

A onda za njega nastupa noćna mora. Kao i Sanader može dobiti svoju Rivu. Jedno je govorio, radio i obećavao do dolaska u Banske dvore. A onda bi morao drugo provoditi u Banskim dvorima.

Hoće li po drugi put njegovi birači oprostiti takav salto morale? A da se malo bavi ekonomijom? Eto, nema naznaka što HDZ želi staviti u fokus: osim dijagnoze, spaljene zemlje ili uništene Hrvatske od Karamarka nismo čuli konkretnu ekonomsku ideju.

Možda samo da počne s mjerama koje je predložila Vlada u kojoj je sjedio on i njegov ekonomski tim. Lijepo su ih napisali. No, dalje nisu otišli. Kada bi probao s tim, puno bi napravio i za svoju vjerodostojnost da jedno govori i radi i na vlasti i u oporbi. Ali, može li prijeći preko taštine, e to je čini se u politici najteže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene