Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar Mislava Bage

'Greška' dobila izbore bez greške

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Bernardić nije skidao osmijeh s lica. Bila je to njegova pobjeda koju je malo tko predviđao s takvim skorom. Pobijedio je dva ministra, pobijedio je člana predsjedništva, ali i potpredsjednika SDP-a. No svojom pobjedom je udario i politički 'šamar' predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću.

Zoran Milanović dan poslije mogao bi se zapravo zapitati je li zagrebački SDP s Davorom Bernardićem sada postao pokret otpora protiv prvog SDP-ovca.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje" Andrej Plenković u Vukovaru Pregovori i razgovori Plenković iz Vukovara: "To je ozbiljna politička pogreška"

'GREŠKA' MILANOVIĆA – APSOLUTNI POBJEDNIK

Milanović si je dopustio politički luksuz da 20 dana prije izbora 'greškom' nazove uključivanje Bernardića u politiku, a sada sudbina SDP-a i Milanovića ovisi o 'pogrešnom' predsjedniku.

SDP-u je Zagreb politički 'bazen' bez kojeg stranka na zadnjim izborima ne bi mogla ostvariti takav trijumf. Zagreb je kičma SDP-ove političke arhitekture za svaku pobjedu, ali i mogući poraz na nacionalnoj razini.

>>Davor Bernardić ostaje na čelu zagrebačkog SDP-a: Hvala što vjerujete u mene

Zoran Milanović sada na čelu Zagreba ima sve samo ne partnera, a bez Zagreba teško da može dobiti još jedan mandat. U slučaju poraza 2015. Zagreb će okupiti svu silu nezadovoljnika da se Milanovića sruši.

POBJEDA KOJA MOŽE PROMIJENITI SVE

Milanović ima apsolutnu potporu u državnom predsjedništvu, ali čini se da ga obični SDP-ovci u stranačkoj utvrdi baš ne doživljavaju kao neprikosnovena lidera stranke.

Ako ima političkog instinkta, potisne osobne animozitete, stil te tvrdoglavost, možda malo koristi taktike Ivice Račana, s Bernardićem može imati korektan odnost. U protivnom, Milanović je dobio svog Milana Bandića.

Bernardić bi mogao postati noćna mora, ne Milanovića, već i SDP-a, jer svi u stranci znaju da bez Zagreba SDP nije na vlasti. Bernadića neće voljeti, ali bez njegove organizacije neće moći.

BERNARDIĆ – POKRET OTPORA PROTIV PREMIJERA

Davor Bernardić prije je 'projekt' u ovom trenutku a manje lider. On je vrijedno svladao tehniku politike, obišao teren, upoznao svakog člana, rukovao se, možda obećao i to je ključ. Politika se ne vodi u stranačkim laboratorijima već među ljudima.

No Bernardić je ipak zec iskusnijih SDP-ovaca kao što su Komadina ili Rajko Ostojić. Oni s Bernardićem igraju na sigurno. Da nije pobijedio bili bi tihi, a sada će biti glasni.

>>VIDEO Milanović o Bernardiću: To je moja greška

Ako su do jučer Milanoviću govorili iza leđa ili sebi u bradu, sada će s Bernadićem kao 'bazom' biti glasniji. No bit će sada glasni i raznorazni likovi koji će iza Bernardića vidjeti osobnu šansu i za svoje interese. Propali ili samozvani ministri, savjetnici i slične osobe mogle bi zapravo Bernardiću sada zagorčati život.

Davor Bernardić je pokazo da zna organizirati mrežu saveznika na zadnjoj državnoj konveciji. Ponudio je što je mnogima trebalo, glasove svojih delegata, a zauzvrat 'šalabahterima' zapravo i organizirao glasovanje. Njegov talent tada su svi vidjeli, osim očito Milanovića. Tada je to bila Bernardićeva pokazna vježba što može sa saveznicima, sada je pokazao kako to izgleda.

Na kraju ne treba biti naučnik da se shvati da se glasovalo i protiv. Prvo protiv Milanovića, protiv Vlade, i to sve na pola mandata. Priče o demokratizaciji ili sličnim floskulama koje slušamo u svakoj stranačkoj kampanji traju do objave rezultata.

Zoran Milanović na pola mandata 500 metara od svog premijerskog ureda ima organizirani pokret otpora kojeg okuplja Davor Bernardić. On čeka svaki pogrešan korak sa svojim istomišljenicima prvog SDP-ovca i onda kreću. Prvi su test Euroizbori 2014. Samo 6 mjeseci primirja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene