Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

Dvije godine, ali čega?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović je pobijedio. Poručio je tada - možemo i pogriješiti, ali vas nećemo razočarati.

I u dvije godine od pobjede je i griješio i razočarao. I to je očekivano. Oni koji su mislili da će se čuda dogoditi, da nakon 8 godina dolazi sunce i bolje sutra, varali su se. Ništa neće doći preko noći. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani" Premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju obljetnice Bljeska - 1 Na obilježavanju Bljeska FOTO Pogledajte kako je prošao susret Plenkovića i Milanovića

Ova Vlada je pobijedila i izabrana je ne da bi se svidjela građanima, već da ovu zemlju izvuče iz krize, postavi ne temelje i krene naprijed. Za to se ne dobiva aplauz, a i izglednije je da izgubiš nego dobiješ izbore. No ima li izbora? Nema. Mi smo zapravo zapuštena zemlja od neovisnosti.

Vlade su dolazile i odlazile, ministri radili sve da se svide i da građanima ostave žive spomenike i naravno dugove koje će vraćati i naši unuci. I sada bi neki ministri sebi gradili spomenike, ali novca nema ni za temelje.

'Greška' dobila izbore bez greške

Da je Zoran Milanović žestinu, ili barem pola svog radnog dana, posvetio ekonomiji ne bi nam bilo bolje, ali bi možda neki imali razumijevanja. Ovako premijer kada i ako nastupa zanimaju ga ideološke teme. Nisu one nebitne, ali tu su teme na kojima se zemlja i politika troše, a ljevica uvijek gubi. I tako je sada.

Naravno da treba dignuti glas na nekim civilizacijskim pitanjima i usprotiviti se nazadnim stavovima i povratku zemlje u 90-e, ali treba viknuti i kad je u pitanju ekonomija, reforme, kada se smanjuje javna uprava, uvodi red.

Premijer se tu ponaša kao osoba koje se to ne tiče. Za to ima Linića, Grčića, Vrdoljaka, Opačićku. Kada se danas pokuša povući skor, naravno da se zemlja mijenja i promijenila se, ali to sve ide presporo s obzirom na krizu koja je ovu zemlju okovala.

ZORANE, NE SRAMOTI SEBE - NE SRAMOTI NAS

Kriza iz svakog od nas izvlači i sve najbolje i sve najgore, a od Vlade se ne očekuje da čeka što će se dogoditi već da ako ne može biti ispred, bude ukorak s izazovima. Ovako često izgleda da imamo Vladu kao tvornicu ideja. Pa malo naprijed, malo nazad pa u ništa.

Zapravo jedina utjeha Zoranu Milanoviću može biti negov konkurent Tomislav Karamarko. On je pak i više od premijera svoju agendu okrenuo na ideologiju. I za sada nije dobio ništa. Štoviše, novi lider desnice nije više on već Željka Markić.

No ako to možda veseli premijera, građane i ne baš. Oni su očekivali više i brže. Možda se i brže ne može, ali ova je koalicija mogla dati više, a nije!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene