Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od 2008. zamrzavanje vojnog roka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek sada kada je jasno da Hrvatska definitivno ulazi u sustav kolektivne obrane NATO-a možemo ponuditi novi koncept zamrzavanja obveznog vojnog roka, potvrdio je to ministar obrane Berislav Rončević.

U razgovoru za Vjesnik Rončević objašnjava kada će i na koji način mladići ubuduće odlučivati o tome žele li u vojsku ili ne.
 
'Dogodine ćemo zamrznuti obvezno služenje vojnog roka. To znači da mijenjamo način pribave ročnika. Ročnici više neće ulaziti u HV temeljem zakonske obveze, nego na dragovoljnoj osnovi', najavljuje ministar glavnu novost. 

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Dodaje kako ranije nije bilo moguće pripremati prijelaz na novi model. 

'Sve prije od ovog što sada spremamo bio bi neodgovoran odnos i prema obrambenim sposobnostima i prema građanima ove zemlje. Jednostavnije, bez donesenih strateških dokumenata i signala iz NATO-a o skorom hrvatskom pristupanju u punopravno članstvo, odluku o zamrzavanju obveznog vojnog roka teško bismo mogli donijeti', upozorava Rončević. 

'Da ostanemo izvan NATO-a, sve bismo sposobnosti morali razvijati sami. Tada nam sada deklariranih 16.000 vojnika za budućnost ne bi bilo dovoljno. Imali bismo i veće opterećenje za državni proračun i puno veću potrebu za ročnim sastavom', upozorava ministar. 

Podsjeća kako nije riječ o ukidanju vojnog roka, nego o zamrzavanju obveznog služenja.  

Procedura služenja vojnog roka ostaje gotovo ista. Novačka obveza ostaje kakva je i bila. Novaci s 18 godina obvezno se upisuju u vojnu evidenciju. 

Muškarci se upisuju obvezno, a novina je da to dragovoljno mogu učiniti i djevojke. 

Novak će u nadležnom uredu za obranu prilikom upisa u vojnu evidenciju referentu reći želi li dragovoljno služiti vojni rok ili ne, i to će se upisati u dokumentaciju. 

Kada dođe vrijeme za upućivanje na služenje, kada se pojave zahtjevi HV-a za popunom, kontingent novaka budućih ročnika dragovoljaca obavit će preglede u Selekcijskom središtu HV-a u vojarni Croatia u Zagrebu. 

Na taj način utvrdit će se samo zdravstvena sposobnost ročnika dragovoljaca, a ne kao dosad kada je MORH pregledavao cijeli novački kontingent od 30.000 ljudi godišnje. 

Prema projekcijama Oružanih snaga, njihove će godišnje potrebe biti na razini 2000 dragovoljnih ročnika. Obuka će i dalje trajati šest mjeseci, bit će kvalitetnije strukturirana, a njezin temeljni dio obavljati će se na poligonu 'Gašinci'. 

Ministar Rončević već sada je potvrdio da će osobama koje budu dragovoljno služile vojni rok na raspolaganju stajati cijeli niz poticaja, uključujući i brže i lakše zapošljavanje u državnim službama, zaštitarskoj djelatnosti, policiji i vatrogascima. 

S druge strane, oni koji se ne budu odlučili za dragovoljno služenje, u vojnoj će se novačkoj evidenciji voditi do 27. godine.
 
'Oni nisu zdravstveno pregledani, ali i dalje ostaju na raspolaganju u slučaju potrebe dodatnog novačenja', objašnjava ministar i dodaje kako projekcije pokazuju da problema s popunom isključivo dragovoljnim ročnicima neće biti. 

'Vlada, uz suglasnost Predsjednika, donosi Odluku o zamrzavanju obveznog služenja. Izmjene i dopune Zakona smo već uredili, a imat ćemo još nekoliko prezentacija novog modela. Ono što smo zamislili i pripremili, tijekom 2008. bi trebalo i profunkcionirati'., zaključio je Rončević

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene