Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon najave Filozofoskog fakulteta da kreće u štrajk, Pravni fakultet je poslao priopćenje u kojem obavještavaju da zbog novih zakonskih prijedloga obustavljaju nastavu.


U očitovanju Pravnog fakulteta Zagreb stoji kako je tijekom proteklih mjeseci sveučilišna zajednica nebrojeno puta argumentirano upozorila na prijedloge novih zakon. No, ističu kako se Vlada na to nije obazirala te prijedloge zakona uputila na izglasavanje u saborsku proceduru, iako je Senat Sveučilišta u Zagrebu, vršno predstavničko tijelo najvećeg i najstarijeg hrvatskog sveučilišta, jednoglasno zaključio da navedeni nacrti nisu prikladni. 

Vezani članci Oznaka razine oštećenja Ministarstvo objavilo za što možete tražiti financijsku pomoć ako obnavljate objekte stradale u potresu Kristina Ikić Baniček Gradonačelnica Siska: "Trebaju nam jasni alati i procedure, a ne da 16. dan od potresa moram brinuti o baki koja spava u garaži"

Iz Pravnog fakulteta kažu kako je ovim potezom Vlada izrazila prijezir prema hrvatskoj akademskoj zajednici te tako obustavila svaku nadu u dijalog sa sveučilištem o novim prijedlozima.

Vijeće Pravnog fakulteta stoga obavještava studente da ako prijedlozi navedenih zakona ne budu povučeni iz zakonodavne procedure, nastava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nastava u akademskoj godini 2011./2012. neće započeti.

'Vijeće odbacuje pokušaje Vlade da svoje vlastite ciljeve koje namjerava postići ovim zakonima opravda pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji', stoji u priopćenju. Naglašava se kako se spornim zakonskim prijedlozima Hrvatska ne približava europskim standardima već upravo suprotno. Navodi se kako mnoga su rješenja sadržana u prijedlozima viđena u mnogim državama jugoistočne Europe, u kojima su slične promjene zakonskog okvira dovele do uništenja javnog obrazovanja na korist privatnih učilišta koja pružaju neadekvatno obrazovanje.