Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva na redu obrana Gotovine

Obrane hrvatskih generala ruše optužnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik sudskog vijeća u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' Alphons Orie objavio je danas u Haagu, na početku posebnog ročišta na kojem će obrane trojice hrvatskih generala osporavati optužnicu, da će izvođenje dokaza obrane započeti 28. svibnja.

'28. svibnja započet će dokazni postupak obrane', kazao je Alphons Orie, dodajući da će se dan ranije održati predraspravno ročište. Orie je izvijestio i da je sudsko vijeće odobrilo obrani pet dodatnih tjedana za istragu vezanu uz 189 ubojstava koje je tužiteljstvo u posljednjem tjednu izvođenja svojih dokaza uvrstilo u predmet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dr. Nazor uoči završne riječi u Haagu 'Povijest će i nakon presude pisati da je Oluja bila legitimna akcija' Slika nije dostupna 'Optužba nije ništa dokazala' Obrana Gotovine traži odbacivanje optužnice

Nakon toga obrana generala Ante Gotovine prva je započela osporavati optužnicu, a nakon nje to će učiniti branitelji Ivana Čermaka i Mladena Markača. Svaka obrana ima na raspolaganju po tri radna sata za taj postupak. Mogućnost održavanja posebnog ročišta, na kojem obrane iznose argumente u prilog odbacivanju dijelova ili čitave optužnice, prije samog početka dokaznog postupka obrane, predviđena je Pravilima o postupku i dokazima pred Haškim sudom.

Teško očekivati odbacivanje optužnice

Dosadašnja haška sudska praksa pokazuje da je u ovoj fazi postupka ipak teško očekivati odbacivanje optužnice jer to nije pošlo za rukom ni obranama u predmetima u kojima je suđenje završilo oslobađajućim presudama.

Optužnica tereti trojicu generala da su se zajedno s hrvatskim političkim i vojnim vrhom udružili u zločinački pothvat čiji je cilj bio progon srpskih civila tijekom i nakon Oluje u kolovozu 1995. godine. Taj progon, kako tvrdi tužiteljstvo, počinjen je prije svega neselektivnim granatiranjem civila koji su tako zastrašeni i natjerani u masovni odlazak iz do tada okupiranih područja Hrvatske.

Tužiteljstvo je 5. ožujka završilo izvođenje svojih dokaza. Suđenje trojici generala počelo je 11. ožujka 2008., a tužiteljstvo je u svom dijelu dokaznog postupka izvelo 78 svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene