U prvom tjednu nove godine hrvatska transplantacijska medicina, po kojoj je Hrvatska u svjetskom vrhu, zabilježila je još jedan veliki uspjeh – u tri hrvatska centra napravljen je rekordan broj transplantacija pa je nove organe, a time i novi život dobilo 19 bolesnika.

Galerija +0 Rekordan broj transplantacija u prvom tjednu 2019. (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

U KBC-u Zagreb presađeno je osam bubrega i dva srca, u KB-u Merkur četiri jetre i tri bubrega, a u KB-u Dubrava dva srca, rečeno je na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Frcaju iskre! Liječnici odgovorili Plenkoviću nakon iznimnog pothvata na Merkuru: "Pih, i to je stresan posao" Liječnički tim KB Merkur Značajan uspjeh hrvatskih liječnika: Pacijentu transplantirali čak tri organa

Svima koji su sudjelovali u tom pothvatu, medicinskom i drugom osoblju te obiteljima donora organa zahvalio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Ovo su uistinu izvrsni rezultati. Biti najbolji na svijetu, to nam svima treba biti na ponos. Nastojat ćemo ostati na toj razini, ali ne samo u transplantacijama nego i u brojnim drugim segmentima", rekao je Kujundžić.

U Centru za transplantaciju bubrega KBC-a Zagreb obavljeno je osam transplantacija, a danas će biti obavljena i deveta, rekao je voditelj Centra Željko Kaštelan.

Četiri bubrega koja su presađena stigla su iz Njemačke, a jedan iz Belgije, zahvaljujući razmjeni organa između zemalja članica Eurotransplanta, međunarodne mreže za razmjenu organa, čija je Hrvatska članica, dok je pet bubrega stiglo iz hrvatskih centara.

U KBC-u Zagreb obavljene su i dvije transplantacije srca – kod 14-godišnjeg dječaka te jednog muškarca, a obojica se uspješno oporavljaju, kazao je akademik Davor Miličić. U KBC-u se s transplantacijama počelo prije 30 godina, lani su presađena ukupno 24 srca, a Hrvatska je po tom zahvatu u samom svjetskom vrhu.

U KB-u Merkur prva je transplantacija napravljena pola sata nakon Nove godine, rekao je voditelj transplantacijskog tima Branislav Kocman.

Istaknuo je kako je prošla godina za njih bila iznimno uspješna jer su obavili oko 10 posto više presađivanja u odnosu na 2017. "Naš je centar najjači unutar Eurotransplanta, među pet do deset centara u Europi i svijetu po iskustvu, a i rezultati su jako dobri", rekao je Kocman.

Ravnatelj KB-a Merkur Mario Starešinić istaknuo je kako je u blagdansko vrijeme, od 20. prosinca do danas, u toj ustanovi napravljeno ukupno 12 transplantacija te ocijenio kako je to rezultat organizacije rada, ali i velike požrtvovnosti svih koji sudjeluju u tom procesu te se i u blagdansko vrijeme nesebično brinu za svoje pacijente. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju